Публикация

Д-р Симидчиев: Нужно е създаване на медицински експертен стратегически съвет

Д-р Симидчиев: Нужно е създаване на медицински експертен стратегически съвет

Нужно е създаване на медицински експертен стратегически съвет, с членове на паритетен принцип от всички партии, чрез който приоритетите да преминават между парламентите без да се губят. Това каза д-р Александър Симидчиев oт "Демократична България" за "Твоят ден".

 

По думите му при тези нива на заразяване обикновено сме имали повече диагностицирани, а около 2% загиваха.

"Сега процентът е по-голям, защото се тестват по-малко хора.  Винаги когато нямаме криза в здравеопазването, то остава на заден план. А то има нужда от постоянство и устойчивост. Ако то е ефективно, ще боледуваме по-малко. Надявам се комисиите в НС бързо да бъдат сформирани. В спешен порядък трябва да бъде сформирана и здравната. Достъпно, качествено и ефективно здравеопазване за всички. Колебая се преди участието във всеки парламент, но Христо Иванов ми каза, че политиката е маратон, а не спринт, устойчива стратегия, а не рязък натиск", заяви той.

 

Симидчиев смята, че в здравеопазването фокусът трябва да е върху превенцията и профилактиката. "За съжаление се върна и хартиената рецепта. В някои случаи иновациите срещат трудности, но резултатът е по-важен", посочи той. Относно протеста на спешни медици за по-големи заплати пулмологът счита, че трябва устойчиво да се работи за повишаването им.

"Кадрите в отделните болници не са достатъчно, а финансирането им се разпилява в голям брой заведения. Ако един лекар не прави определен брой операции на месец, например 50, той не може да си поддържа квалификацията. Така не може да се поддържа качество. За да тръгнат заплатите нагоре, трябва да си дадем сметка къде здравеопазването е качество. Всеки може да получава според изработеното", подчерта той.

Коментари

Защо продължаваме да оставаме в сферата на  фантастиката, докато не правим нищо по съответните въпроси?