Публикация

На световно ниво: Топ хирурзи от ВМА обучаваха колеги от Румъния

На световно ниво: Топ хирурзи от ВМА обучаваха колеги от Румъния

Хирурзи от Централната военна болница в Румъния преминаха двудневен курс на обучение във Военномедицинската академия (ВМА).

Постиженията на школата по хирургия на ВМА отдавна са известни и извън пределите на България

През 2018 г. в Академията бе изграден единствен по рода си в региона Международен референтен център за Югоизточна Европа, в който лекари имат възможността да усвоят всички иновативни техники, преминавайки курсове във водещите хирургични клиники на ВМА.

 

А курсът на румънските специалисти идва няколко месеца след участието на проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, в симпозиум за оперативно лечение на рак на панкреаса в Букурещ, Румъния.


В рамките на обучението, което се осъществява със съдействието на компания „Джонсън и Джонсън България”,

петимата румънски хирурзи имаха възможност да присъстват и наблюдават най-висок клас процедури

извършвани едновременно в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и на Първа клиника по коремна хирургия.

Проф. Никола Владов, доц. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов демонстрираха миниинвазивно хирургично лечение

на хепатоцелуларен карцином, метастази на рак на млечни жлези, карцином на жлъчен мехур, хемангиом на черен дроб, ехинококова киста на черен дроб.


Гостите останаха силно впечатлени, както от високата техника на нашите хирурзи, така и от базата и професионалната атмосфера на екипите.


Обучението бе ярък пример за утвърдената школа по хирургия и приемствеността между проф. Владов и неговите ученици, които демонстрираха техника на световно ниво. Подобен род хирургия се извършва в много малко центрове в Източна Европа.

Коментари