Публикация

Доц. Диана Петкова оглави за пореден път Българското дружество по белодробни болести

Доц. Диана Петкова оглави за пореден път Българското дружество по белодробни болести

Осмият конгрес на Българското дружество по белодробни болести, който се проведе от 13 до 16 октомври 2022 г. в хотел “Интернационал” на Златни пясъци край Варна, обобщи постиженията на българските пулмолози в изследването и лечението на Covid-19, туберкулоза, астма и други проблеми на белодробното здраве. Особено внимание бе отделено на белодробната фиброза. В симпозиумите на конгреса се включиха медици от цялата страна, както и водещи учени от Европа, САЩ и Канада.

 

По традиция бе връчена награда “За цялостен принос към обучението по пневмология и фтизиатрия на името на проф. Ванко Ничев”. Отличието беше присъдено на проф. д-р Огнян Георгиев, дългогодишен ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицински факултет  при МУ София и Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ “Александровска” София. С наградата за принос към развитието на пневмо-фтизиатричната мрежа на името на д-р Димитър Граматиков бяха удостоени д-р Евелина Трошанова, дългогодишен управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания, Бургас, и д-р Веселин Давчев, началник на Отделение по фтизиатрия в УМАБЛ “Св. Георги”, Пловдив и дългогодишен директор на Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания “Димитър Кудоглу”, Пловдив. Наградата „Най-добър млад пулмолог“ заслужиха за своята дейност д-р Николай Кючуков от МУ - Плевен и д-р Ваня Костадинова от МУ - Варна.

 

Със званието Почетен член на Българското дружество по белодробни болести, съпроводено с бронзова пластика, създадена от проф. Венелин Божидаров, бяха удостоени проф. Йоанна Хоростовска (Joanna Chorostowska), генерален секретар на Европейското респираторно общество, и проф. Маркос Рестрепо от Университета на Тексас в Сан Антонио, САЩ. С отличие “110 години БДББ” бяха удостоени проф. Майкъл Нидерман от Университета Корнел в Ню Йорк, САЩ, и проф. Луи Филип Буле от Института по пулмология и кардиология на Квебек към Университета „Лавал“, Канада, който е председател на борда на директорите на Глобалната инициатива за астма (GINA).

 

В дните на конгреса се проведе отчетно-изборно събрание на Българското дружество по белодробни болести. За председател на Управителния съвет на научното дружество беше избрана доц. Диана Петкова от УМБАЛ “Св. Марина” Варна и МУ - Варна. За членове на управителния съвет бяха избрани доц. Владимир Ходжев, доц. Явор Иванов, проф. Росен Петков, проф. Благой Маринов, проф. Ваня Юрукова,  доц. Венцислава Пенчева, д-р Светослав Дачев, д-р Владимир Миланов, доц. Милена Енчева и д-р Кирил Палавеев.

 

След избирането си за председател на УС на БДББ доц. Диана Петкова сподели:

“Нашият конгрес показа, че въпреки пандемията и умората духът на науката и желанието за знание не са намалели и гилдията ни е готова да посрещне предизвикателствата на времето, в което живеем. Обръщаме се с признателност и респект към всички пулмолози от доболничната и болничната помощ, които бяха неотклонно на трудовия си пост въпреки рисковете за собственото си здраве и за семействата си. Всички ние бяхме в помощ на страдащите хора с единствената цел да спасим човешки животи. Поклон за живите и минута мълчание за колегите белодробни специалисти, които изпълниха професионалния си дълг с цената на живота си. Да си пожелаем енергията, устрема за знание и развитие да не ни напускат в трудните времена. А ние сме доказали, че можем да отговорим с чест на сложните задачи. Нашата организация - едно от първите научни дружества в България, е устояла повече от 110 години, борейки се с различни заболявания като туберкулоза, белодробни инфекции, Covid-19.”

 

Коментари

Поздравления!С уважение;Доктор Людмила Костова-Враца