Публикация

ЦЗПЗ: Болница „Св. Иван Рилски” спря приема на пациенти

Още на 10 декември, когато болницата е получила делегирания си бюджет за декември, тя вече е била в преразход с 40 000 лева.


В деня, в който премиерът Бойко Борисов се готви да открие ремонтираното отделение по образна диагностика в Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София, научихме, че болницата е спряла приема на планови пациенти, съобщи Центърът за защита правата в здравеопазването.

Още на 10 декември, когато болницата е получила делегирания си бюджет за декември, тя вече е била в преразход с 40 000 лева. Това наложило спиране на плановия прием на болни. Приемането и лечението на всеки следващ болен води до нарастване на дълговете и рефлектира в размера на трудовите възнаграждения на персонала.

Според организацията такава е ситуацията не само в тази болница, но и почти във всички останали държавни, общински и частни.

„Така новозакупената апаратура, пред която днес ще се снимат политиците, поне до края на годината ще бъде нещо като паметник на културата. Има модерна техника, има лекари, има и болни, но никой няма да се лекува, защото делегираният бюджет е изчерпан. 

Остава само да се надяваме, че г-н Борисов, от когото зависи всичко в тази държава, днес най-сетне ще проумее, че с купуването на няколко модерни апарата добро здравеопазване не се постига. Двете неща нямат нищо общо”, допълва ЦЗПЗ.

Коментари