Публикация

Топ специалист в детските костномозъчни трансплантации посети ИСУЛ

Топ специалист в детските костномозъчни трансплантации посети ИСУЛ

Един от най-известните специалисти в областта на детската онкохематология в Европа – проф. д-р Пол-Герхард Шлегел  беше на посещение в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Проф. д-р Шлегел е завеждащ на Онкохематологично отделение с център за костномозъчни трансплантации към Университетската детска болница във Вюрцбург, Германия.

Поводът за визитата му беше малък пациент на клиниката,

за когото българските лекари искаха да се консултират с именития си колега. Посещението беше финансирано по линия на Комисията за лечение на деца, която функционира към НЗОК.

 

Проф. д-р Шлегел отдавна е наш задочен партньор, тъй като сме насочвали за лечение при него български деца, за които е имало показания за лечение в чужбина. Имаме много добри професионални контакти и благодарение на това във времето сме се възползвали от възможността да обменяме информация и да консултираме задочно наши пациенти,

проф. д-р Добрин Константинов

 

разказва проф. д-р Добрин Константинов, който ръководи Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

Той пояснява, че в развитието на пациента, за когото е поискана консултация от чужбина, има необичайни обстоятелства, които са прецедент не само за нашия център, но и за много от европейските такива. Детето е преминало през пълен обем от лечение плюс костномозъчна трансплантация, но за съжаление са се получили някои усложнения. „По този случай конкретно, ние отдавна обменяхме информация с германския колега, предприемахме различни подходи, които бяха обсъждани с него. За съжаление, не всичко можеше да бъде решено и затова предпочетохме да се възползваме от възможността, която ни дава наредбата, по която работи Комисията за лечение на деца, която допуска на място да се покани консултант от чужбина, ако се прецени, че това е необходимо и не е в обсега на клиничните пътеки у нас. Освен, че е ефективен,

този подход е по-щадящ за пациента, включително и икономически

Проф. Шлегел дойде в България за по-малко от 24 часа. Срещата ни беше много оперативна, изключително полезна, категоричен е проф. д-р Константинов.

 

Българските лекари са използвали посещението на проф. Шлегел, за да му покажат нашия център и да го запознаят със случаите и на други деца, които се лекуват в него. Самият германски специалист пък е изявил желание да изнесе лекция пред колегите си от България по темата, заради която беше у нас.

 

„Посещението на проф. Шлегел ни позволи да си сверим часовника, и имайки предвид известните ограничения, които имаме в България, в сравнение с по-стабилните икономически държави,

убедихме се, че правим сравнима с европейските центрове медицина

Това е голяма удовлетворение за всички нас. А най-важното е, че при този директен контакт, и доверието занапред се изгражда“, убеден е известният български онкохематолог.

 

Той използва случая да се обърне към родителите на деца с онкохематологични заболявания в България, които още при научаване на диагнозата бързат за лечение в чужбина:


Българските родители могат да разчитат на експертизата на най-добрите в света. Ние си позволяваме, тъй като сме член на различни европейски и световни мрежи, не рядко да се допитваме до наши чуждестранни колеги за конкретни ситуации. Никога не сме спирали да правим консултации. Затова много често, когато става дума дали в чужбина няма да е по-добре, ние много добре знаем и си оценяваме възможностите. Там, където има трудности, ние сами предлагаме вариант, първо за консултация, а после, ако се наложи, и провеждане на лечение в чужбина. Нашите случаи винаги ги разглеждаме индивидуално и, ако има медицински показания, самите ние сме инициатори за консултиране и изпращане в чужбина. Много често към нас се отправя желание да дадем зелена светлина дадено дете да се лекува в чужбина. В повечето случаи това са субективни решения на родителите, които не почиват на медицинска логика Не можем да се възпротивим, защото е въпрос на личен избор, но е важно да кажем, че не лежи на медицинска логика.

 

Кой е проф. д-р Пол-Герхард Шлегел

 

 

проф. д-р Пол-Герхард Шлегел

Проф. д-р Пол-Герхард Шлегел е ръководител на Детската клиника по хематология и онкология с център за трансплантация на стволови клетки към Университетската болница във Вюрцбург, Германия. С почти 170-годишната си традиция, това е едно от най-старите лечебни и учебни заведения в света. Клиниката се фокусира върху проблемите на недоносените бебета, както и юноши и младежи със сериозни и редки заболявания.

Коментари