Публикация

На всеки час в България се регистрират по шест фрактури в резултат на недиагностицирана и нелекувана остеопороза

На всеки час в България се регистрират  по шест фрактури в резултат на недиагностицирана и нелекувана остеопороза

Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже. На всеки час в България се регистрират поне по шест фрактури, в резултат на крехки кости или около 150 дневно. Това сочат последните данни на Международната фондация по остеопороза (МФО), напомня Амджен България по повод 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата. Компанията от години работи за повишаване на информираността сред обществото за заболяването чрез интернет портала https://www.krehkikosti.bg/ и Фейсбук страницата Внимание, чупливо.

 

След 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки пет мъже ще получи най-малко една фрактура вследствие на чупливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от опасността от развитие на рак на гърдата, на ендометриума и на яйчниците взети заедно.

 

Изследване на МФО показва, че остеопорозата все още се диагностицира много късно. В сравнение с големите европейски страни, България отстъпва, когато става въпрос за достъп до диагностика и лечение на пациентите с остеопороза.

 

В България биха могли да бъдат предотвратени до 68 000 костни фрактури, ако хората с повишен риск от развитие на остеопороза или вече с доказано заболяване, получат адекватна лекарствената терапия.

 

Счупването на бедрената шийка води до повишение с 10-20% на смъртността в рамките на 1 година. За съжаление, смъртността в резултат на остеопорозата у нас е по-висока (184 на 100 000), отколкото в Европейския съюз (116 на 100 000).

 

Според статистиката, близо 40% от пациентите с фрактура в резултат на крехки кости не могат да ходят самостоятелно през първата година след инцидента, а 80% се затрудняват с други физически активности, като пазаруването, шофирането и т.н.

 

Прогнозите на МФО сочат, че до 2034 година броят на фрактурите в резултат от остеопороза ще се увеличат с 42.6% при мъжете над 75-годишна възраст и с 29.6% при дамите над 65-годишна възраст. Така най-вероятно ще се регистрират около 5.34 млн. счупвания годишно.

 

Всяка година на 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Тази година той ще протече под надслов „Да се погрижим за здравето на костите“ (Step up for bone health). Ранното диагностициране на остеопорозата е особено важно, за да се задържат максимално дълго последствията от загубата на костна маса. Измерването на костната плътност (DXA) е стандартен образен метод за диагностика на заболяването, а лечението е комплекс от различни мерки, които взаимно подсилват ефекта си и по този начин укрепват костното здраве. Лекарствата са важен елемент от лечението, което трябва да се допълни от здравословното хранене, прием на достатъчно витамин D и калций, както и достатъчно двигателна активност.

Коментари