Публикация

Проф. Сотир Марчев: Хиперурикемия и предсърдно мъждене. Подагра и терапия (ВИДЕО)

Проф. Сотир Марчев: Хиперурикемия и предсърдно мъждене. Подагра и терапия (ВИДЕО)

Пациентите с хиперурикемия получават два пъти по-често предсърдно мъждене, дори при нормално артериално налягане. Това важи особено при жените.


Това каза проф. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология към Медицинския институт на МВР, в своята лекция „Хиперурикемия и предсърдно мъждене. Подагра и терапия“. Тя беше изнесена по време на XVII-ия Национален конгрес по кардиология, който се проведе между 29 септември и 2 октомври 2022 г. в кк Албена.

Акценти от изказването на проф. Марчев:

  • От всички биологични видове само човекът боледува от атеросклероза. Дори дълго живеещите бозайници, затворени цял живот в клетка в зоопарк и хранени добре, не развиват тази болест. Пикочната киселина е една от причините атеросклерозата да е само човешка болест и да я няма в нито един биологичен вид;
  • Пикочната киселина повишава солевата чувствителност, води до пролиферация на гладките мускули на съдовете;
  • Пикочната киселина действа на предсърдията, за да възникне предсърдно мъждене не само индиректно чрез нивата на адреналина и норадреналина. Всяка една наша клетка съдържа в себе си нуклеинови киселини. Т.е. всяка една наша клетка си образува пикочна киселина. При хиперурикемия пикочната киселина не идва по кръвта до предсърдието, за да влоши действието му. Тя се образува вътре в клетките на предсърдията, самите мускулни клетки си образуват това високо ниво на пикочната киселина, което задръства техните системи за пренос на пикочната киселина. Проблемът възниква в самите мускулни клетки.
  • 2 до 3% от общата популация имат подагра. Болните от сърдечни и метаболитни заболявания по-често.
  • Лечението и поведението при подагра и хиперурикемия беше най-актуално формулирано на 9.06.2022 г. от британския стандарт.

Подробности вижте във видеото.

Коментари