Публикация

802 безплатни прегледа за рак на гърдата в КОЦ-Пловдив само за седмица

802 безплатни прегледа за рак на гърдата в КОЦ-Пловдив само за седмица

Розова панделка на ревера си поставиха, в знак на съпричастност към болните от рак на гърдата, в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Лекари, медицински сестри и част от персонала се събраха точно в 13 ч. в двора на лечебното заведение и  пуснаха в небето розови балони, като с това изразиха подкрепата си към жените с коварната диагноза. Поводът е  19 октомври - Международния ден за борба с рака на гърдата.

 

И през тази година от КОЦ – Пловдив

проведе кампания за безплатни профилактични прегледи

В периода 5-12 октомври 2022г. бяха извършени 802 прегледа. От тях, 384 жени  са насочени към Отделението по образна диагностика.

 

От тези, които бяха прегледани, открихме един карцином на гърдата, пет жени бяха с фиброаденоми и 11 от тях бяха с кистозни изменения, които бяха пунктирани и диагностицирани на момента,

заяви  д-р Славея Измирлиева – началник Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център - Пловдив. Тя призовава жените да не забравят за това рисково заболяване и да си правят редовни профилактични прегледи.

 

"Резултатите, които виждате са само в рамките на едноседмични прегледи, което разбира се, буди тревога.

Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване

Това е нещо, което може да се излекува докрай и след това, тези жени, могат да продължат да бъдат полезни за обществото и за семейството си“, заяви онкологът.

 

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др. Специалистите напомнят, че придържането към здравословен начин на живот, умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол, могат да намалят риска от развитието на рак на гърдата.

 

Комплексен онкологичен център - Пловдив напомня на всички, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Коментари