Публикация

Доц. д-р Васил Велчев: Пациентите с необходимост от коронарна механична реваскуларизация и висок риск от кървене – как да постъпим

Доц. д-р Васил Велчев:  Пациентите с необходимост от коронарна механична реваскуларизация и висок риск от кървене – как да постъпим

Във видеото интервенционалният кардиолог доц. д-р Васил Велчев, завеждащ сектор електрокардиостимулация в УМБАЛ „Св. Анна“-София, разглежда темата „Пациентите с необходимост от коронарна механична реваскуларизация и висок риск от кървене – как да постъпим“.

 

Водещият специалист подробно се спира как трябва да се постъпи с болните, при които едновременно има висок риск от кървене и необходимост от интервенция. Цитира проучвания, направени на пациенти с остър коронарен синдром, в които е установено, че ако има кървене след провеждане на процедури, смъртността може да се повиши до 4 пъти.

 

Когато говорим за тези пациенти, важи поговорката „От трън та на глог…“ и нашето познание трябва да предотврати ситуация, при която пациентът излиза от един сериозен проблем, но попада на друг, изтъкна доц. Велчев. 

 

В края на лекцията си той заключи, че идеален резултат за определяне на висок риск от кървене не съществува, доколкото селекционираните пациенти представляват високо рискова група както за кървене, така и за исхемия.

 

Доц. Велчев направи своята презентация в рамките на 17-тия национален конгрес по кардиология 2022 г., който се проведе от 29 септември до 2 октомври в кк Албена.

 

Подробности – вижте във видеото.

Коментари