Публикация

СОНМ-МОРЕ 2022 предлага на специалистите мащабна онкологична трансформация

СОНМ-МОРЕ 2022 предлага на специалистите мащабна онкологична трансформация

Тринадесетата национална онкологична конференция МОРЕ (Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти) обедини професионалисти от различни сфери в медицината около темите

  • Реконструкция на онкологичните грижи в България 
  • Поведение при стомашен карцином.

Мултидисциплинарната конференция се провежда от 20 – 22 октомври 2022 г. в

Конгресен център, хотел Интернационал: Златни пясъци, Варна и тази година е в хибриден вариант, предоставяйки виртуален достъп на всички желаещи.

Събитието е предназначено за коремни хирурзи, патолози, молекулярни биолози, медицински генетици,медицински онколози, лъчетерапевти, нуклеарни медици, рентгенолози, хематолози, клинични лабораторни лекари, медицински онкосестри и всички други медицински специалисти, включени в диагнозата, лечението и превенцията на стомашния карцином.

 

Тринайсетото издание на най-значимата онкологична конференция обещава и технологична революция – оригинална дигитална екосистема МОРЕ ще създава и обновява всички досегашни и бъдещи ръководства и учебни книги в реално време.

 

На откриването на форума доц. Димитър Калев оповести трансформацията на най-мащабната онкологична структура в България в

СОНМ – Съвместна онкологична национална мрежа 

 Национална ракова мрежа в Република България. 

 

 

СОНМ представлява неправителствено сдружение с нестопанска цел и с дейност в обществена полза. В социален аспект е отворена клъстерна организация, функционираща като екосистема от медицински и немедицински дружества с широк спектър от мултидисциплинарни взаимозависимости в областта на онкологията.

Сдружението е учредено през месец март 2022 г. и е структурирано в 9 клъстерни сектора с деветчленен управителен съвет. Председател е доц. д-р Димитър Калев, който при откриването на 13-та конференция МОРЕ определи СОНМ като

Форум на творческата съборност.

 

Главни цели на сдружението са синергия в експертните функции на отделните медицински сдружения в България, занимаващи се с фундаментална и/или клинична онкология; оптимизиране на сътрудничеството между браншовите дружества и „триъгълника“ на социалното знание (университети, индустрия, правителство); иницииране и разработване на иновации за онкологични грижи в България, включващи скрининг и превенция, диагноза и лечение, психосоциална подкрепа и качество на живот и дигитализация.

 

Присъстващите специалисти бяха поздравени дигитално и от представителя на България в Европейския парламент, Андрей Слабаков:

 

Аз съм сигурен, че вашите идеи и резултати, споделени по време на вашите дебати, отдавна са преминали границите на нашата държава и са дали своя принос в световната наука,

каза евродепутатът, подчертавайки, че за 13 години Националната онкологична конференция МОРЕ се е превърнала в един от най-чаканите и значими форуми в българската медицина.

 

 

 

Коментари