Публикация

Конференция за недоносени деца събира на едно място топ специалисти

Конференция за недоносени деца събира на едно място топ специалисти

По повод  Световния ден на недоносените деца – 17 ноември Фондация „Нашите недоносени деца“, съвместно с Българската асоциация по неонатология, организира конференция под мотото „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца".

Събитието ще се проведе на 19 ноември 2022 г. в Capital Fort , град София

и е насочено както към общността, така и към всички медицински специалисти с интерес към темата.

 

Част от лекторите на конференцията са  проф. д-р Алексей Савов, проф. д-р Боряна Слънчева, доц. д-р Христо Мумджиев, доц. д-р Венелин Алексиев, доц. д-р Ралица Георгиева, д-р Борис Стоилов,  д-р Милена Янкова и др.  Те ще засегнат теми, свързани с проследяването на бременността и превенцията на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното проследяване, както и детското развитие – от ранното детство до предучилищна и училищна възраст.

 

//d34t42wpe6kclg.cloudfront.net/bg/live/publication/1/3/3/133388/pictures/nay-golyamoto-sabitie-za-nedonoseni-detsa-u-nas-obedinyava-vodeshti-meditsinski-eksperti-attachment.png

 

Над 15 милиона бебета се раждат всяка година преждевременно в цял свят, като в Европа броят им е около 500 000 годишно. В световен мащаб, недоносеността и свързаните с нея усложнения, са водещата причина за смъртност при деца под 5-годишна възраст. Само през 2021 г. в нашата страна честотата на преждевременните раждания е била 12.22 на сто - над 1 на всеки 10 бебета се е родило с различна степен на недоносеност.

Всяка година у нас се раждат повече от 6000 недоносени деца,

които на практика представляват една най-голeмите групи малки пациенти и се нуждаят не само от специализирани грижи и модерна апаратура, но и от специфично внимание и проследяване.

 

България е една от малкото страни в света, в която няма национална програма за проследяване на развитието на недоносените бебета. През 2019 г., Фондация “Нашите недоносени деца” внесе в Министерство на здравеопазването Проект за национална програма за проследяване на преждевременно родени деца от 0 до 7 г., но към настоящия момент, потребностите от грижа за проследяването на оптималното детско развитие на недоносените бебета и малки деца, все още продължават да бъдат извън обсега на политическото внимание и ангажимент.

 

Програмата на конференцията може да прочетете ТУК!

Коментари