Публикация

Доц. Арабаджиев: Важно е онколозите да познават механизмите на имунотерапията (Видео)

Доц. Арабаджиев: Важно е онколозите да познават механизмите на имунотерапията (Видео)

Българските онколозите трябва да имат достатъчно знания в областта на имунологията. Това каза пред журналисти днес председателят на Българското научно дружество по имунология доц. Д-р Живко Арабаджиев. Според него това е една от основните цели на Втората национална научна конференция по имунология IO365, която се провежда в София от 21 до 23 октомври.

 

Доц. Арабаджиев отбеляза, че се очаква имунологията да доминира в терапията на раковите заболявания през следващите десетина година. Ето защо е важно онколозите да познават механизмите на имунотерапията. Той добави, че този тип лечение се използва най-вече при метастатичния стадий на рака и целта му е да удължи възможно най-дълго времето, когато пациентът получава противотуморна терапия. По думите му в момента хората с тежка форма на рака имат качествена продължителност на живота около 5-6 години, благодарение на имунотерапията.

„Знам, че обществото очаква да чуе, че има пълно излекуване благодарение на имунотерапията, но при рака нещата още не могат да бъдат толкова позитивни. Самият факт, че можем да говорим за продължителност на живота над 5-6 години, е много важно както за пациентите, така и за онколозите“, каза доц. Арабаджиев.

Имунотерапията засилва действието на класическата химиотерапия

Това каза доц. Николай Цонев от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Според него тя е променила изцяло концепцията и разбирането за лечението на онкологичните заболявания. Той все пак отбеляза, че има много неща да се изгладят и обяснят от лекарите.

 

Доц. Цонев отбеляза, че в България пациентите имат много добър достъп до имунотерапия. Според него при нас присъстват 98% от иновативните медикаменти в тази област и приложението им е безплатно за пациентите. Той заяви, че страната ни е на средно ниво в Европа по достъп до иновативно лечение.

Новите лекарства са основно в областта на

белодробния карцином, рак на гърдата и шийката на матката. Специално при рака на гърдата става въпрос за тяхното ранно приложение, т.нар. предоперативна терапия, която води до намаляване на туморните метастази в лимфните възли, казаха специалистите.

 

Проф. Доброслав Кюркчиев от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София заяви, че има масово погрешно схващане относно това дали имунната система реагира на злокачествените тумори.

„Тя реагира и то изключително ефективно в огромен процент от случаите. Комуникацията между тях е двустранна и туморът също има своите козове. Затова идеята на имунотерапията е да изземе козовете на противника и да подкрепи нашите войски“, каза той.

Като едно от предизвикателствата пред имунотерапията доц. Арабаджиев посочи генните терапии. Голяма част от онкологичните заболявания се дължат на генетични дефекти в клетките, които не могат да осъществят необходимия противотуморен отговор. Генетичното инженерство беше модерно 70-те години и в момента претърпява Ренесанс.

Генните терапии обаче са много скъпи

защото пациентите трябва да бъдат поставени в много специфични условия. Ето защо за момента в цяла Европа те се използват едва в няколко експериментални центрове.

„За мен това е много добра технология що се отнася за раковите заболявания“, добави доц. Арабаджиев.

По време на конгреса ще бъдат изнесени 23 пленарни доклада. В него ще вземат участие четирима международни лектори и 41 от България. Тя е организирана от Българското научно дружество по имунология с подкрепата на Българското онкологични дружество.

Коментари