Публикация

„Александровска“ първа у нас преминава към нов стандарт за имплантация на конвенционални пейсмейкъри

„Александровска“ първа у нас преминава към нов стандарт за имплантация на конвенционални пейсмейкъри

УМБАЛ „Александровска“ първа в страната преминава към изцяло нов стандарт за имплантация на конвенционални пейсмейкъри.


Това съобщи началникът на Отделението по електрокардиостимулация и електрофизиология към Клиниката по кардиология на болницата д-р Светослав Куртев.


През изминалата седмица в лечебното заведение се проведе поредната обучителна среща за имплантация на физиологични пейсмейкъри, на която д-р Куртев и д-р Давид Жижек от University Medical Centre, Любляна, Словения, имплантираха на четирима пациента по нов начин пейсмейкърни електроди във възбудно-проводната система на сърцето. С тази среща завърши и програмата за обучение на този метод в УМБАЛ „Александровска“, която вече е готова да премине изцяло към новия стандарт на имплантация.


По думите на д-р Куртев

имплантирането е по-трудно, отнема повече време и изисква специална апаратура, която е налична в клиниката

но постигнатите резултати са удивителни.

„В последните няколко месеца имаме нарастващ брой научни съобщения, потвърждаващи предимствата на този метод. Поради физиологичното позициониране на камерния електрод, възбуждането на сърцето се осъществява не дифузно, както до този момент, а чрез възбудно-проводната система, което вероятно ще елиминира дългосрочните негативни ефекти на конвенционалното пейсиране. В повечето случаи пейсираните комплекси на електрокардиограма са толкова идентични с нормалните, че е невъзможно да се познае, че работи пейсмейкър“, обяснява специалистът.

По думите на д-р Куртев самата идея за възникване на този тип физиологично пейсиране е налична отдавна, но практическото ѝ осъществяване е било изключително трудно и поради тази причина - неприложимо в нормални условия. През 2020 г. е описана за първи път настоящата техника, която поставя електрода в лявото бедро на възбудно-проводната система, дълбоко септално в сърцето. Малко по-късно почти всички от водещите центрове в Европа и Америка започват да имплантират пейсмейкъри по този начин, а през 2022 г. няколко от тях изцяло преминават към този начин на имплантация.


„Ние,

като университетски център, не можем да изоставаме от световния опит

и много бързо взехме решение да последваме тенденцията, веднага след като това беше възможно“, посочва д-р Куртев.

 

Специалистът увери, че на този етап,

новият начин за имплантация, с всички необходими консумативи, е изцяло реимбурсиран в клиниката

и не се изисква допълнително заплащане от пациента.

 

Коментари