Публикация

УМБАЛ-Пловдив губи по 140 хил. лв. месечно от спешната помощ

Спешното отделение на здравното заведение работи на загуба поради обслужването на голям брой неосигурени пациенти


В момента стандартите за спешната помощ регламентират обслужване на всеки пациент, потърсил помощ. Ако финансирането бъде намалено с 50% без да се промени този регламент, ще се стигне до изключително тежка ситуация.

Това каза доц. Карен Джамбазов, директор на най-голямата болница в Южна България УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.

Той поясни, че спешното отделение на здравното заведение работи и в момента на загуба поради обслужването на голям брой неосигурени пациенти. Болницата е на минус 140 хиляди лева всеки месец от спешността.

„През спешния портал на Университетската болница преминават около 60 хиляди души, като 30% от тях се хоспитализират”, обясни доц. Джамбазов.

„Ако имаме филтър, който да насочва само пациенти с реална нужда от спешна помощ, аз мисля, че този бюджет ще бъде адекватен. Ако няма такъв филтър - ще се окаже, че ще трябва да намалим на половина обслужваните по спешност пациенти”, допълни директорът на здравното заведение.

Доц. Джамбазов официално е вече директор на болницата, след като спечели  проведения в началото на декември втори по ред конкурс за поста. Той беше назначен от предишния здравен министър проф. Анна-Мария Борисова.

Коментари