Публикация

Илияна роди тризнаци след 3 години опити и внезапен рисков развой на бременността

Илияна роди тризнаци след 3 години опити и внезапен рисков развой на бременността

Млада жена роди тризнаци въпреки сериозни репродуктивни проблеми и на двамата в семейството. Историята завършва с щастлив край, а в нея главен герой е д-р Даниел Ставрев от пловдивската болница „Селена“. Ето разказът на щастливата майка Илияна Спасова.

 

Още когато Ви срещнах, при първия ми преглед, знаех, че Вие сте човекът, на когото мога да се доверя. Вие с Вашата доброта, веднага завладявате човека. Там, където започвах да се загубвам в лабиринта на неведението, страданието, болката и самосъжалението, се появяваше Вашата усмивка и вяра, че бебе ще има. 

Това е част от писмото на Илияна Спасова до д-р Даниел Ставрев от пловдивската болница „Селена“, където тя и съпругът й Александър

търсят спасение след повече от три години неуспешни опити за зачеване

Прегледът установява репродуктивни проблеми и при двамата партньори. Екипът незабавно започва подготовка за ин витро процедура, която довежда до успешна бременност още с първия опит.  Двете чертички дошли за младото семейство ден преди Рождество Христово, а потвърждението в лекарския кабинет – в първите дни на новата година. 

Няма да забравя погледа Ви, когато се взирахте в монитора и се удивихте от това, което видяхте. След като Ви попитах дали всичко е наред, Вие ми казахте: "Ами, Илиянко, те са три!" И тогава ги показахте и на мен. Беше буря от емоции, усетих радост и страх едновременно,

разказва пациентката. 

Вместо 2 ембрионите се разделят и стават 3

При ембриотрансфера са имплантирани два ембриона, а ехографският преглед за потвърждаване на бременността установява наличието на три бебета.

Това е много рядко срещано разделяне на ембриона, което се наблюдава както в природата, така и при асистираната репродукция,

коментира репродуктивният специалист д-р Ставрев.

Илияна поема риска да износи и трите бебенца

В 12-та гестационна седмица двойката се изправя пред въпроса дали бебетата да останат три. Д-р Ставрев подробно запознава семейството с опасностите, които крие такава бременност. Практиката е да се редуцира броят на ембрионите, за да се избегне неблагоприятен изход от бременността. Добрите резултати от прегледа по фетална морфология в болница „Селена“ обаче затвърждават решението на майката, че ще поеме риска и ще износи и трите бебенца. 

 

"Докато съм жива, никога няма да забравя Вашата подкрепа, Вашата ръка, която много пъти държеше моята. Усмивката, която щом видех, знаех, че всичко ще е наред. И винаги топлото посрещане с думите "Как си, Илиянко?". Много Ви вярвах, Докторе, и съм сигурна, че това много е допринесло за нашите прекрасни три бебета. Без Вас те нямаше сега да ни радват с прекрасното си присъствие", уверена е щастливата майка. 

 

Тя изтъква, че никога няма да забрави и как лекарятя кара да се чувства специална във всеки момент.  

В деня на раждането е много уплашена

Умирах от страх, но Ви вярвах, признава тя и споделя, че се успокоява, щом вижда очите на лекаря, които й се усмихват над маската.  

 

Тризнаците се раждат в екипа на д-р Даниел Ставрев и на проф. Благовест Пехливанов. Въпреки ранната им поява, едва в 32 г.с., и трите бебета са със задоволително тегло - по около 1500 грама. Четири седмици продължава  денонощното наблюдение на недоносените новородени Атанас, Павел и Даниела от неонатолозите в интензивния сектор на болница „Селена“. Състоянието им е стабилизирано напълно и бебетата са при семейството си в къщи.

В знак на признателност към д-р Ставрев момиченцето носи неговото име,

а семейството заявява в писмото си до лекаря: 

Благодарности към Вашите ръце, които поставиха в моето и в на мъжа ми сърцето, новия живот... Не само този на тризнаците, но и нашия такъв! Благодаря Ви, че опазихте моя живот и този на децата ми, с такава отдаденост и любов! Бъдете здрав, успешен, и никога не се променяйте, защото сте точно такъв какъвто сте, прекрасен човек! Всеки, който Ви познава, е благословен.

 

Това писмо разтърси целия ми свят и извади всичките ми емоции навън, не скри вълнението си д-р Ставрев и благодари за топлите думи на семейството. 

Коментари