Публикация

Как да облекчим болките и високата температура при грип

Как да облекчим болките и високата температура при грип

След две години, в които грипът почти не се появи заради доминацията на COVID-19, тази зима епидемиолозите прогнозират, че ще преживеем доста по-силна вълна. И тъй като  е минало известно време от последната истинска грипна епидемия, сега рискът от зараза е по-висок.

Респираторните инфекции се причиняват от над 200 вируса,

като най-чести са риновирусите. Често срещани са още аденовирусите, респираторни синцитиални вируси, а през януари и февруари е пикът на грипните вируси.
Грипният вирус също се разпространява по-бързо, когато е студено. Липидната обвивка на вируса се адаптира и става по-твърда, когато температурите са под нулата, а той е по-активен и устойчив. Хората прекарват повече време на закрито, където един болен лесно може да зарази околните.


Студът навън и парното вътре изсушават носната лигавица и улесняват прикрепването на вирусите към нея. Понижената температурата в носната кухина, когато сме навън, я прави подходяща среда за бързото развитие на риновируси.

Симптомите и клиничната картина са почти едни и същи

при всички видове респираторни инфекции - главоболие, повишена температура, втрисане, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост, умора, мускулни и ставни болки.


Грипът е по-различен, защото човек се чувства буквално като “прегазен от влак”. Трудно е да се кара на крака, както е при повечето други вируси. Силно заразен е, има внезапно начало и острата фаза трае до две седмици. Някои от симптомите му продължават през цялото време на заболяването: суха кашлица, умора и влошено общо състояние. Понякога, предимно при децата, се появяват атипични признаци като повръщане, диария или коремна болка.


За лечението на грип се препоръчват противовъзпалителни и антипиретични лекарства, но не и антибиотици, които са подходящи при бактериални инфекции. Затова лекарите ги предписват, само настъпят усложнения.  


Терапията може да включва прием на продукти, които

дават облекчение чрез промяна на отговора на организма към симптоматиката

Те принадлежат към голямата група нестероидни и противовъзпалителни средства и ефективно спират възпалителния процес, облекчават болката и намаляват треската.


“Такъв продукт е „Долорен“ -  снижава температурата и болката, но има и противовъзпалително действие, при това доста мощно, особено при главоболие, болки по мускули, сухожилия и стави. Затова го препоръчвам”, казва проф. д-р Тодор Кантарджиев.  Подчертава, че този продукт, който съдържа ибупрофен, е изследван и е доказано неговото синергично действие с антимикробни лекарства. Комбинацията с антимикотични средства дава отлични резултати.

Те често се предписват, ако инфекцията се усложни,

премине в бактериална и се налага прием на антибиотици, които при много хора причиняват гъбични инфекции.


Препоръчителната дневна доза „Долорен“ за хора над 12 години е 200-400 mg еднократно 3-4 пъти дневно през интервал от 4 до 6 часа. Трябва да се внимава, за да не се превиши максималната дневна доза от 1200 mg. Продължителността на лечението с ибупрофен трябва да бъде не повече от 3 дни.

 

Коментари