Публикация

Как се лекува СOVID-19 с моноклонални антитела

Как се лекува СOVID-19 с моноклонални антитела

До 7-ия ден от появата на симптомите COVID-19 може да се лекува успешно с моноклонални антитела. С постановление, обнародвано в Държавен вестник на 9.09.2022 г., моноклоналните антитела за лечение на COVID-19 могат да бъдат прилагани и амбулаторно във всички лечебни заведения, в които има необходимия персонал, включително и в медицински и диагностично-консултативни центрове със стационари за наблюдение. Не е необходимо постъпване в болница.

Как става лечението на COVID-19 с моноклонални антитела?

  • За лечение с моноклонални антитела е необходим положителен PCR или антигенен тест, направен в лаборатория. В някои лечебни заведения се изискват рентгенография на бял дроб, пълна кръвна картина и количествен тест за антитела. 
  • Възможно е само при пациенти, които дишат самостоятелно и не се нуждаят от кислород.
  • За да получите достъп до това лечение, Ви е нужна консултация с ОПЛ и зелен талон №119. НЗОК заплаща дейностите по прилагане на лекарствения продукт по реда на Амбулаторна процедура № 33  - „Парентерална инфузия на лекарствени продукти и медицински хранителни субстанции по терапевтична схема“.
  • Терапията се извършва чрез еднократно вливане, като отнема около 1-2 часа и последващо наблюдение за нежелани лекарствени реакции в рамките на 1 час. Резултатът е успешно неутрализирaне на SARS-CoV-2 вируса, по-бързо възстановяване в рамките на 4-5 дни и намаляване на риска от по-тежка форма на заболяването.  

Прилага се в:

 

✅София - в УМБАЛ „Софиямед“, в болница Токуда, скоро ще бъде възможнo и в още няколко лечебни заведения;

 

✅Пловдив - в УМБАЛ „Св. Георги“ и Еврохоспитал. 

 

Скоро лечението ще бъде налично и в други градове на страната, сред които Пазарджик, Плевен и др.

 

Прилагането на моноклоналните антитела срещу COVID-19 без необходимост от хоспитализиране е облекчение както за пациента, така и за здравната система, тъй като се намалява тежестта върху целевите диагностично-лечебни структури, категорични са здравните експерти. До момента терапията е приложенa успешно при 346 пациенти, от които 298 амбулаторно и 48 на стационарно лечение, твърди проф. Георги Попов, началник на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“.

 

📌Още по темата:

 

Проф. Георги Попов: Лечението на COVID-19 с моноклонални тела е най-добро при хронични придружаващи заболявания

 

Бързата диагноза и лечение на коронавируса намаляват риска от усложнения и дългосрочни последици

 

 

Коментари