Публикация

Стилиян: След бариатричната хирургия вече 4 години имам нормален и спокоен живот, тя ме спаси

Стилиян: След бариатричната хирургия вече 4 години имам нормален и спокоен живот, тя ме спаси

Стилиян Върбанов е на 60 години. През 2018 г. получава сърдечен арест, откаран е по спешност в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Доц. д-р Васил Трайков, началник на Отделението по инвазивна електрофизиология и кардиостимулация, и екипът му, поставят на мъжа пейсмейкър. След процедурата специалистите казват на пациента, че спешно трябва да свали килограми, тъй като теглото му надхвърля 186 килограма.


Мъжът се обръща към доц. д-р Лъчезар Лозанов, началник на Клиниката по вътрешни болести в болницата.

Пациентът започва лечение – спазва няколко вида диети, пие медикаменти, но нищо не помага

и Стилиян не успява да свали нужното тегло.

„Доц. Лозанов ми предложи да опитаме с бариатрична хирургия. Събра се екип от няколко специалисти, които обсъдиха дали е възможно да се подложа на подобно хирургично лечение, тъй като все пак бях с поставен пейсмейкър.“, спомня си Стилиян.

Бариатричната хирургия е един от най-модерните минималноинвазивни методи за лечение на патологично затлъстяване

и диабет тип 2. В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда функционира мултидисциплинарен център за бариатрична хирургия, който включва ендокринолози, гастроентеролози, хирурзи, специалисти по неврология и медицина на съня, кардиолози, диетолог и психолог.


Доц. д-р Веселин Маринов, началник на Сектор минималноинвазивна и лапароскопска хирургия, заедно с д-р Николай Кътев, коремен хирург, и д-р Биляна Каменова, анестезиолог, извършват операцията на пациента.


„След интервенцията резултатите са много добри, свалих над 60 кг, които успях да запазя през всички тези години. Много съм благодарен на всички лекари в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. След операцията изкарах COVID и имах леки сърдечни усложнения, тогава екипът на Клиниката по кардиология в болницата се погрижи за мен. От две години, благодарение на кардиолозите, ендокринолозите, гастроентеролозите и хурурзите в болницата, аз съм добре и имам спокоен и нормален живот. За мен на друго място няма медицина, ако ми се налага да посетя лекар, винаги е в това лечебно заведение. Там са единствените хора, които работят и знаят какво правят. Минал съм през много болници, професионално се работи само там“, споделя с благодарност пациентът.

Стилиян е бивш състезател по борба в Националния отбор на България

„Вследствие на професионалния спорт се появиха много заболявания. Тренирал съм ужасно много, на много високи обороти още като млад. Не е хубаво да го призная, но съм взимал толкова анаболи, колкото за цял отбор. Бях в предолимпийския отбор за олимпиадата през 1980 година. Почти всеки, който се е занимавал с професионален спорт по онова време, е така. Имам приятели, които не са между живите. Ако не бях попаднал на тези компетентни, знаещи и можещи лекари в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, сигурно и аз нямаше да съм. Това са прекрасни лекари. Нивото е много високо, невероятен професионализъм и обслужване“, разказва Стилиян.


След операцията мъжът намалява значително обема на храна, която консумира. Вече няколко години подържа теглото си и успява да подобри качеството си на живот.

Коментари