Публикация

Промени във фармако-терапевтичното ръководство по гастроентерология

Промени във фармако-терапевтичното ръководство по гастроентерология

Допълват терапията при болест на Крон и улцерозен колит


На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е публикуван за обществено обсъждане Проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 21 ноември 2019 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство за лечение на гастроентерологичните заболявания.


Проектът е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С него се предлага допълване на лекарствената терапия при болест на Крон (БК) и улцерозен колит (УК) във връзка с разширяване на терапевтични показания за посочените заболявания и промяна в кратките характеристики на лекарствените продукти Upadacitinib и Risankizumab.

Цели

С проекта се цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лекарствената терапия в областта на гастроентерологията, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се гарантира достъп на пациентите до съответстващи на европейските стандарти лекарствени продукти, се посочва в мотивите към проекта.

Очакваният резултат

от прилагането на проекта на нормативен акт е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите в областта на гастроентерологията. Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг от пациенти. Резултатите от прилагането на фармако-терапевтичното ръководство са свързани с постигане на най-важната цел - осигуряване на пациентите на високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Гастроентерология“ и единни качествени и количествени показатели за ефективността на прилаганата нова препоръка за терапия при пациенти с болест на Крон и улцерозен колит, изтъкват от МЗ.

Финансови средства, необходими за прилагането на нормативния акт

Приемането на нормативния акт няма да окаже пряко и/или косвено влияние върху държавния бюджет.

Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз

Проектът не е свързан с въвеждане на изисквания на европейското законодателство, поради което не е необходимо изготвяне на анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Проектът на наредба ще бъде съгласуван със съответния експертен съвет по медицинска специалност или медицинска дейност по чл. 6а, ал. 1, т. 1 от Закона за здравето в хода на общественото обсъждане на проекта.

Обществената консултация продължава до 23 ноември 2022 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: antonia.toncheva@ncpr.bg


С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Motivi_za_izm_na_Naredba_15_ot_2019_FTR_гастроентерология_002.pdf
Naredba_za_izm_i_dop_na_Nar_15_ot_2019_FTR_gastro_promiana_3.pdf

Коментари