Публикация

Кои еднокринни заболявания се обострят със застудяване на времето

Кои еднокринни заболявания се обострят със застудяване на времето

През есенно-зимния сезон се повишава честотата на възпалителните заболявания на щитовидната жлеза. В нашето отделение вече постъпват пациенти с болки в шийната област, в гърлото и челюстта, които смятат, че са с вирусна инфекция, която ту отшумява, ту се връща отново, каза началникът на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ д-р Димитър Георгиев.

 

Есента е времето, в което диагностицираме подостри тиреоидити. Те са най-честата причина за болезнената тироидна жлеза при възрастни и може да провокират до 5% от клиничните ѝ аномалии, посочи той.

Затова налагат неотложна консултация с ендокринолог

Подострият тиреоидит се среща по - често при жени на възраст от 40 до 50 години отколкото при мъже на същата възраст. Обикновено се появява след вирусни инфекции като грип или паротит. За жалост, много често се бърка и с други възпалителни заболявания на горните дихателни пътища при пациентите, а това води до необоснован и грешен прием на редица антибиотици, имуностимулатори и на други лекарства, които не са свързани и не повлияват основната причина за болестта. За разлика от други форми на тиреоидит подострият причинява болка. В някои случаи тя може да се разпространи и в други части на шията, ушите или челюстта. Щитовидната жлеза може да е подута и изнежена на допир. При съмнения за подостър тиреоидит задължително се назначава хормонално и ултразвуково изследване.

 

Американската асоциация по щитовидната жлеза изчислява, че

болката обикновено продължава между 1 и 6 месеца

Според множество автори съществува наследствено предразположение към възникването на тази патология, която е представена от носителство на определен ген. Макар че често е временен, подострият тиреоидит може да причини постоянни усложнения, ако не се лекува, изтъкна началникът на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“.

 

Всъщност възпаленията на щитовидната жлеза имитират много често възпалителен синдром, съчетан както с прояви на тиреотоксикоза, така и на хипотиреоидизъм. Тиреотоксикозата е заболяване при което има твърде много хормони в кръвната плазма. Хипотиреоидизмът е състояние при което щитовидната жлеза е недостатъчно активна и не произвежда достатъчно хормони.

 

Понякога състоянието на пациентите никак не е леко и се налага да постъпят в еднокринологично отделение за поставянето на точна диагноза и назначаването на адекватна терапия. При тези болни много често се

назначават кортикостероиди, които обаче имат много странични действия,

а това означава, че този вид лечение трябва да се провежда под наблюдението на специалист. Кортикостероидите се използват, когато НСПВС не са достатъчно ефективни за повлияване на симптомите на заболяването.

 

Също в сезона на вирусните инфекции често се обострят и предиабетните състояния и не добре контролираният захарен диабет. И двете изискват консултация с ендокринолог за овладяване ранните прояви на декомпенсация на състоянието.

 

Ендокринните болни трябва на време да посетят лекуващия ги лекар относно необходимостта от прилагане на сезонна ваксина, тъй като при хора с диабет и с други автоимунни заболявания трябва да бъдат строго прецизирани и индивидуализирани в приложението им.

Коментари