Публикация

Лекари предписвали ненужни манипулации срещу пари

При акция на МВР и ДАНС в Районната здравноосигурителна каса в Ловеч са открити пликове с пари, върху които стоят имената на конкретни лекари.


Иззети са 51 675 лева, документи на специализирани медико-диагностични лаборатории в Ловеч и София и на Многопрофилната болница за активно лечение по кардиология във Варна, съобщиха от полицията в Ловеч.

По информация на в. „24 часа” здрави пациенти от Разградско са карани през юли и август с микробуси в Ловеч. Общопрактикуващите лекари, които са им поставяли диагнози, са получавали по 150 лв., ако ги насочат към частната клиника за инвазивна кардиология в града. Толкова била и тарифата и за специалисти кардиолози, които също могат да препоръчат скъпата манипулация.

После групата пациенти са извозвани до частните клиники в Ловеч, Велико Търново и Варна с техни бусове, разказаха лекари от Разград, пожелали анонимност.

Хората са набирани предимно от лични лекари с много пациенти като тези в град Завет, в селата Брестовене, Острово, както и от лекарите в Разградско с пациенти от етническите малцинства.

Лекари от Разград обясняват пред всекидневника, че са изпращани хора без никакви показатели за операция. Затова вместо близо 20% от пациентите, което е в реда на нормалното, в някои райони близо 80% от хората са препращани за интервенция. Медиците апелират да се разследват злоупотребите с източването на парите от здравната каса, тъй като една такава операция струва на бюджета от 2000 до 5000 лева.

Общопрактикуващите лекари, които са предписвали коронарография на цели семейства, са получавали между 7 и 8% от тази пътека. Имената по иззетите пликове с пари са били на личните лекари, които всъщност са работили със здравната каса и са получавали парите на ръка.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за документна измама.

Предстоят разпити на свидетели и назначаване на експертизи на иззетите документи от касата, уточниха от окръжната прокуратура в Ловеч.

Коментари