Публикация

Въвеждат безплатни изследвания за хепатити В и С за бременни и хора на възраст между 40 и 60 г.

Въвеждат безплатни изследвания за хепатити В и С за бременни и хора на възраст между 40 и 60 г.

Всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, и хората на  между 40 и 60 години имат право на безплатни изследвания за хепатит B и  C. Това е възможно с промени в Наредба 8 и 9, които разшириха обхвата в частта дейности по профилактика на населението. Това стана ясно по време на пресконференция на Български лекарски съюз.

 

Промените предвиждат

всяка бременна жена, независимо от възрастта й, да се изследва за хепатит C

като досега това беше възможно само за вируса на хепатит B.  На всеки 5 години, лицата на възраст между 40 и 60 г. имат право на безплатно изследване за двата вирусни хепатита, като направление за това се дава от общопрактикуващия лекар.

„Новите изследвания са безплатни за пациентите и са част от така важната профилактика на населението. Освен тях се дава възможност за изследване на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ, отново веднъж на 5 г., в рамките на профилактичните прегледи при личния лекар за хората на възраст 20-65 г.“, заяви д-р Иван Маджаров.

С въвеждането им в рамките на профилактичните прегледи се цели ранно установяване на евентуални здравословни проблеми, вкл. и такива на черния дроб и отделителната система, добави председателят на БЛС.

„Изключително важно е хората да знаят и да се възползват от предоставената им възможност, защото хепатит В и С са сред водещите причини за рак на черния дроб. За съжаление у нас 87 000 са заразените с хепатит С, 226 000 са тези с хепатит В. Диагностицираните обаче са едва 10% от тях като само 1% от заболелите годишно се лекуват“, това заяви проф. Красимир Антонов, д.м.н., председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.

Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С поради липса на навременна диагностика и лечение

В световен мащаб: 3000 на ден или един на всеки 30 секунди.

 

Как ще се провеждат новите безплатни изследвания за хепатит разясни д-р Гергана Николова:

„След взимане на направлението пациентът може да отиде във всяка една лицензирана лаборатория, където заедно с останалите показатели за кръвната картина ще излезе и резултатът от тестовете за хепатит В и С.“

Общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС допълни, че ако резултатът е положителен, пациентът трябва да се върне при личния си лекар, за да предприемат необходимите стъпки, да бъде насочен към специалист, който да му назначи терапия.

 

„Положителният резултат за хепатит В или С не е стигма. Хепатит Б и С са лечими заболявания“, категоричен беше доц. Радин Цонев, д.м., Началник отделение по Гастроентерология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Доц. Цонев обясни, че при хепатит С е възможно пълно излекуване на пациентите. Лечението с новите директно действащи антивирусни средства стандартно продължава от 8 до 12 седмици, при декомпенсирана цироза може да се удължи до 16-24 седмици. Лечението е под формата на таблетки и е с над 95 % успеваемост.

„За разлика от хепатит С, при хепатит В цялостно изчистване от целия набор вирусни частици е невъзможно на този етап, но съвременните методи на лечение спасяват животи“, добави доц. Цонев.

Специалистът допълни, че при въвеждането на новата терапия за лечение на хепатит С са излекувани за година 1352 пациенти, а тази година се очаква около 600 души да се лекуват.. Сериозният спад се дължи на ниското ниво на скрининг, който е изключително важен, защото  заболяванията в  повечето случаи протичат без забележими симптоми.

 

За съжаление, според СЗО

България изостава драстично от глобалните цели за елиминиране на вирусен хепатит С до 2030 г.

„До 2030 г. се цели диагностициране на 90 % от заразените с вирусни хепатити, лекуване на 80% от пациентите и намаляване на смъртността с 65%“, заяви представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила. И добави, че ако България иска да постигне целите си за елиминиране, трябва до 2030 г. да лекува поне 4000 души за хепатит С и 45 000 за хепатит В годишно.

„Липсата на коректна информация относно вирусните хепатити и скрининг, липса на всеобхватни грижи за лицата от уязвимите групи и закъснялото или липсващо насочване на пациентите към медицински грижи са само част от проблемите, с които се сблъскваме ежедневно“,  коментира председателят на Сдружение „ХепАктив” Силвана Лесидренска.

Тя допълни, че  през последните 4 г. са положени неимоверни усилия, за да бъде създадена и приета първата Национална програма, която да запълни болезнените дефицити по отношение на хепатита в здравната система. Макар и неимоверно закъсняла, се надявам че с общите усилия на Министерство на здравеопазването, лекарското съсловие и пациентската общност, Програмата наистина да изпълни това, за което бе създадена.

 

По време на пресконференцията стана ясно, че БЛС, с подкрепата на партньорски организации планира да създаде софтуеър/мобилно приложение, което да напомня на пациентите за това на какви профилактични прегледи те имат право, през какъв период. Нещо повече: то ще дава информация и за профилактичните прегледи, които се правят при различните възрастови групи по света. Идеята е с времето то да бъде надградено, и чрез него да може да бъде записван час при личния лекар.

Коментари