Публикация

Д-р Иво Мильотев, началник на Неврология: Сезонът на инсултите настъпва, бъдете бдителни!

Д-р Иво Мильотев, началник на Неврология: Сезонът на инсултите настъпва, бъдете бдителни!

Заболеваемостта от инсулти обичайно отбелязва ръст през студените есенни и зимни дни, но през последните две години заради пандемията от COVID-19 случаите са няколко пъти повече, каза д-р Иво Мильотев, началник на Отделението по Неврология в МБАЛ "Централ Хоспитал". Той има дългогодишен опит в терапията на различни неврологични заболявания и е първият лекар в България, приложил тромболиза за лечение на исхемичен инсулт. Според него още по-тревожно е, че вече пациенти с инсулт се диагностицират през цялата година.

Какви са причините за разразстващата се вълна от мозъчни удари през есента и зимата?

Студеното време свива кръвоносните съдове и повишава артериалното налягане. Едновременно с това през зимните месеци се промяна начинът на живот: двигателната активност намалява, защото хората предпочитат да стоятт вкъщи на топло. Различен е и режимът на хранене – по-обилно, с консумация на по-мазни храни и алкохол. Респираторните инфекции, в това число и COVID-19, са по-чести, а те променят начина на съсирване на кръвта и се създават условия за образуване на тромби.

 

Д-р Мильотев припомни, че

разпознаването на мозъчното заболяване може да стане от самия пациент или негови близки

Обикновено обаче хората, които получават инсулт, не усещат веднага този проблем или тяхната възможност за реакция е изключително затруднена. Затова ролята на близките е голяма.

 

Най-честите признаци, които могат да бъдат съмнителни във висока степен са: 

  • изкривяване на устата; 
  • промяна в говора; 
  • изтръпване и/или намаляване на мускулната сила на ръка и крак; 
  • двойно виждане; 
  • световъртеж; 
  • залитане.

Необходима е бърза реакция, защото лечение може да се започне до 4 часа

В тези случаи веднага трябва да бъде извикан екип на Спешна помощ, който да оцени и да окаже първа помощ на пациента, а след това незабавно да го транспортира до подходящо болнично заведение, което може да обгрижи болния с остър мозъчно-съдов инцидент. Времето от възникването на инсулта до възможността да се започне лечение е само четири часа, припомни водещият невролог.

Всеки пети инсулт завършва фатално

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по цял свят. В България смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. У нас се регистрират годишно около 82 398 случая с мозъчно-съдови заболявания от които 35 311 случая са с инсулт, от които 7175 болни завършват с летален изход.


В отделението на МБАЛ „Централ Хоспитал“ всеки ден постъпват пациенти с различна тежест на инсулт. За щастие, повече от половината се възстановяват много добре и се връщат към обичайния си начин на живот, посочи д-р Мильотев.

От преживелите мозъчният инсулт 10% са с тежко изразена инвалидност,

а това изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. Около 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Коментари