Публикация

Псориазисът поразява ставите и сърцето

Псориазисът поразява ставите и сърцето

Псориазисът е сред социалнозначимите заболявания. В световен мащаб засяга около 2% от популацията, а в България между 100 000-150 000 души. Негова „мишена” са хора от всички възрасти, без значение от пол или раса, казва доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по кожни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Псориазисът може да обхване различна площ от тялото

в това число скалпа, лицето, дланите и стъпалата, ноктите. Често засегнати обаче са ставите и сухожилията, което от своя страна може да доведе до възпаление, оток, деформации, затрудняващи и ограничаващи извършването на ежедневни дейности.

Допълнително се асоциира с множество сърдечносъдови и метаболитни заболявания, затова контролът на придружаващите заболявания е много важен, категоричен е специалистът.


Той развенчава и

някои от заблудите, свързани със заболяването

Първата е, че псориазисът е заразен.

Другата заблуда е, че се засяга само и единствено кожата. Както вече споменах, това не е така, а лошият контрол на придружаващите заболявания води до недобро повлияване от терапията. Най-сериозно предизвикателство за нас са влошените пациенти, които години наред са се лекували с билки, биорезонанс и дори от екстрасенс. Тогава освен битката за неговото здраве, водим и тежка битка за неговото доверие, споделя доц. Кантарджиев.

По думите му,

правилната терапия

е с изпитаните през годините конвенционални средства от лекар-специалист. Нейното отлагане или пък търсенето на хомеопатични средства само може да доведе до трудно овладяващи се усложнения.

 

Заболяването изисква мултидисциплинарен подход в диагностиката и терапията предвид придружаващата патология. При лечението на псориазис се използват различни комбинации от локални и системни средства, включително и ултравиолетова светлина. Клиниката по дерматология към ВМА е най-високо специализираният център за борба с псориазиса в страната. Разполага с най-модерния сектор за фототерапия, която е „златен стандарт” в лечението на псориазис. При недостатъчна ефективност и наличието на ставна симптоматика, се прилага системна терапия, подчертава специалистът.


В кожната клиника на ВМА ежеседмично заседава Комисията за отпускане на биологична терапия за псориазис, която се покрива от НЗОК. Тази терапия блокира на различни нива възпалителната каскада, предизвикваща заболяването.


В последните години псориазисът е може би най-проучваното от тази гледна точна заболяване в дерматологията и терапевтичните резултати от биологичната терапия са много добри. Пациентите се чувстват като преродени – без видими промени по кожата, с излекувани нокти, излекувани стави и най-важното – без болка. И могат да водят един пълноценен начин на живот, категоричен е доц. Весел Кантарджиев.

Коментари