Публикация

Правят промени в забранителния списък за износ на лекарства

Правят промени в забранителния списък за износ на лекарства

 

Заради липсата или недостига на лекарства в аптечните мрежи се обмисля връщането на старата формула за това кои лекарства не могат да бъдат изнасяни зад граница. В момента се наблюдават около 3000 медикамента, като системата се обновява всяка седмица. Отчитат се наличните количества препарати в търговците на едро и аптеките. Това обясни в "Денят започва" по БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"До март формулата беше заложена по един начин, при което попадаха между 290 и 350 продукта в този списък. Беше направена промяна във формулата след извършен одит на системата, след което към момента попадат между 60 и 80 продукта на седмична база“, каза той.

Кирилов заяви, че е бил извикан на среща в Министерството на здравеопазването. На нея е станало ясно, че се обмисля връщане на старата формула.

"Забранителният списък е само за лекарствените продукти, които имат разрешение за употреба в България, имат регистрирана цена и се разпространяван на българския пазар", уточни той.

Според него е от изключителна важност да има комуникация между производителите съответно техните представители в рамките на асоциации и държавните институции, така че да може максимално рано, когато бъде установен риск от недостиг на лекарства, да се потърсят механизми за справяне с проблема.

Коментари