Публикация

Омбудсманът препоръча спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Омбудсманът препоръча спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Омбудсманът проф. Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, в която за пореден път алармира за затрудненията, които срещат хората с увреждания при ползването на необходимите им медицински изделия, помощни средства и съоръжения, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

 

В тази връзка омбудсманът настоява спешно да бъдат взети адекватни мерки, за решаване на проблемите, като се гарантират интересите на нуждаещите се граждани с увреждания за задоволяване на техните потребности. Диана Ковачева посочва, че основно предизвикателство пред хората с увреждания са качеството на медицинските изделия, помощните средства и съоръженията и лимитните им стойности, които не са актуализирани повече от 10 години.

"Недостатъчният размер на подкрепата, която се осигурява от държавата за закупуване на нови и подходящи медицински изделия и липсата на въведени механизми за адекватното й актуализиране, създават реални предпоставки за нарушаване на правата на хората с увреждания", подчертава проф. Ковачева.

Според омбудсмана, водената до момента политика за предоставяне на медицински изделия и помощни средства, които не са съобразени с индивидуалните потребности на нуждаещите се и с утвърдени стандарти за качество, са в противоречие с принципите на независимия живот и с изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

 

Общественият защитник отбелязва също, че още по-тревожна е ситуацията с качеството на медицинските изделия, помощните средства и съоръжения през последните няколко месеца. Посочва, че от жалба на Асоциацията на производителите и търговците с медицински изделия и помощни средства става ясно, че заради неосъвременяване на лимитните стойности на медицинските изделия и увеличаващите се цени на световните борси на различни суровини, през последните 6 месеца се внасят по-евтини и базови медицински изделия, което се отразява на качеството им, а оттам и на правата на ползващите ги хора с увреждания.

Коментари