Публикация

Тромбофлебитът се развива там, където има разширени вени

Тромбофлебитът се развива там, където има разширени вени

Тромбофлебитът е заболяване, при което се образува тромботична маса в повърхностните вени (наричат се още подкожни). Заболяването протича като възпаление на венозната стена, което включва околната тъкан и се придружава неизменно от вътревенозна тромбоза. Тоест във вената има образуване на тромб. 

 

Това разказва проф. Андрея Андреев, един от водещите съдови специалисти у нас. Той приема пациенти в Медицински център Искър в София - записването е на тел. 0877 589040.

Причините за тромбозата се установяват трудно

Причините за тромбафлебита могат да бъдат различни, често не може да се установи точно какви са. По правило обаче той се развива на участъци, където вече има силно разширени вени. По начало тромбофлебитът е асептичен и не е правилно да се лекува с антибиотици. Може да бъде и инфекциозен, но това се среща много рядко, само ако в съседство се е развил инфекциозен процес. 

 

Вената става твърда и болезнена, наричаме го шнуровидно уплътняване на вената, има зачервяване на кожата около и над нея. 

Мястото, където се развива тромбофлебит, е зачервено и болезнено

Възможни са усложнения 

Тромбофлебитът е най-опасен, когато се развива близо до съединението на повърхностната венозна система с дълбоката. Най-често това става в ингвиналната област, където може да бъде засегната вена сафена магна. Ако там се образува  повърхностен тромбофлебит, тромб може да проникне в дълбоката бедрена вена и оттам да предизвика белодробна емболия. Макар и рядко, това може да се случи и затова не бива да се подценява като вероятност. 

 

В такива случаи е необходимо вена сафена оперативно да се лигира на устието към дълбоката вена. 

Лечение с хепарин и нестероидни противовъзпалителни  

Повърхностният тромбофлебит има тенденция да се самоизлекува или да прогресира. Обикновено прогресира от клапа до клапа или от колатерал до колатерал на вената, която е засегната. Процесът на самооздравяване е много бавен, често продължава с месеци, особено ако има образуване на големи тромботични маси. Препоръчва се приложение на нестероидни противовъзпалителни средства, както и локално приложение на препарати с хепарин. 

 

Напоследък се приема, че при по-масивно развитие на повърхностния тромбофлебит се прилага и инжекционно лечение с нискомолекулярен хепарин.

Коментари