Публикация

Съвременно лечение на изключително рядък тумор представи Клиниката по онкология на ИСУЛ

Съвременно лечение на изключително рядък тумор представи Клиниката по онкология на ИСУЛ

По традиция Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ отбеляза много силно участие на провелия се наскоро Национален конгрес по имуноонкология в София.


В Отделението по медицинска онколгия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се лекуват най-голям брой пациенти от цялата страна с редкия Меркел-клетъчен карцином и малигнен меланом, при които се прилага съвременно лечение с имуно- и таргетна терапия.

 

д-р Самуил Кътов, д-р Йоана Милушева, д-р Кремена Василева

 

Снимка: От ляво на дясно: д-р Самуил Кътов, д-р Йоана Милушева и д-р Кремена Василева от Клиниката по онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ 


Д-р Йоана Милушева представи опита на клиниката в лечението на Меркел-клетъчен карцином и уникален случай на високо агресивното заболяване, при който онколозите на ИСУЛ са успели да осигурят максимално дълга преживяемост, както и добро качество на живот на пациента. Това е станало възможно благодарение прилагането на имунотерапия както и комплексен адекватен подход към лечението, заедно с другите клиники от болницата.

Меркел-клетъчният карцином представлява рядък, агресивен и често фатален кожен рак

който обикновено не се подозира по време на биопсията и в 80% от случаите се причинява от полиомавирусна инфекция. В клиниката до този момент са лекувани над 50% от пациентите с тази диагноза в България.


На същото събитие бяха представени данни и споделен клиничен опит на съвременните подходи за лечение на малигнен мезотелиом (рак на плеврата) и тимусни тумори, които са също редки, и с които екипът от ИСУЛ вече има опит. В дискусиите се споделиха различни становища и опит от другите онкологични звена в страната.


Д-р Самуил Кътов описа възможностите на имунотерапията, която се превърна в нов стандарт за лечение на малигнен мезотелиом, докато за тимусните тумори, все още не се е наложила. Младият лекар представи и клинични проучвания за нови методи на имунотерапия (дендритноклетъчна терапия) при пациенти с тимом и тимусен карцином, които са с много обнадеждаващи резултати и загатват бъдещи възможности.

 

д-р Самуил Кътов

На снимката: Презентация на д-р Самуил Кътов


Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е една от малкото в страната, която е в състояние да предложи на своите пациенти напълно завършен цикъл на лечение и проследяване (диспансеризация). От поставянето на диагнозата, през провеждането на химио- и лъчетерапия, включително и най-съвременната имунотерапия, до оперативно лечение там, където се налага. Тя работи в тясно сътрудничество с всички клиники и отделения в болницата. Този мултидисциплинарен подход осигурява на пациентите преживяемост и качество на лечение, съпоставими с развитите в тази област страни. За УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ това е рутинна практика.


Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД

Коментари