Публикация

Клиниката по очни болести на ВМА с нова прецизна апаратура

Клиниката по очни болести на ВМА с нова прецизна апаратура

С последно поколение терапевтичен лазер вече работят специалистите от Клиниката по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Може да бъде използван при фотокоагулация – както на предния, така и на задния сегмент на окото

Използва се предимно при диабетна ретинопатия и глаукома, за ретинална фотокоагулация на съдови и структурни аномалии на ретината и хориоидеята. С него се повлиява и хориоидалната неоваскуларизация вследствие на свързана с възрастта макулна дегенерация. Използва се при разкъсвания и отлепвания на ретината, оток на макулата и микроаневризми. С него може да се осъществи иридектомия за лечение на хронична откритоъгълна глаукома, остра закритоъгълна глаукома и рефрактерна глаукома, коментира полковник доц. Атанас Калайджиев, началник на Клиниката по очни болести.


По думите му,

 

новата апаратура е приложима и за други лазерни лечения

 

включително: дегенерация на ретината, оклузия на централната и клоновата ретинална вена, съдови и пигментни кожни лезии.


Противопоказан е обаче за всички пациенти със състояния на окото, които възпрепятстват визуализацията на целевата тъкан (мътна роговица или силно замъгляване на стъкловидното тяло).

Лазерната система PUREPOINT е най-новото въведение в 532-nm зелен офталмологичен лазерен пазар

и е проектирана да осигури пълен контрол на лекаря по време на лазерната процедура, предлагайки напреднала технология, повишена гъвкавост и пълна гама от аксесоари. Напредналият дизайн на педала осигурява контрол на мощността с двойно линейно увеличаване и намаляване. Съответното гласово потвърждение елиминира нуждата от „циркулираща” медицинска сестра или техническо лице, което да наблюдава графичния потребителски интерфейс.


Радиочестотно идентификационно устройство позволява автоматично разпознаване на аксесоарите и избиране на предварително зададени параметри за хирургическо лечение, настройки на мощността, продължителността и интервала. Това е първият фотокоагулатор с интегрирана технология за гласово потвърждение.

Двойните лазерни портове позволяват свързване на множество устройства, намалявайки времето за превключване

Осигурява подобрена лекота на използване и ефективност с многофункционален крачен педал. Настройките на лазерното устройство се зареждат автоматично.

Коментари