Публикация

В УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ спасиха крака на млад мъж, страдащ от диабет и затлъстяване

В УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ спасиха крака на млад мъж, страдащ от диабет и затлъстяване

В Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха от ампутация млад мъж на 48 години със запушване на артериите на долния крайник, новооткрит захарен диабет и затлъстяване.

Пациентът е потърсил лекарска помощ заради постоянни болки в крака

предизвикани от запушване на подколенните и стъпалните артерии на крака, като болките не са се повлиявали от никакви обезболяващи, уточняват от лечебното заведение.

По време на операцията се открива инфекция в мускулите на подбедрица, което допълнително усложнява лечебния процес

За да се избегне ампутация и инвалидизация, съдовите хирурзи д-р Елица Димитрова, д-р Емил Хаджиев и д-р Мария Чакова правят сложна операция, състояща се в конструирането на автовенозен байпас от феморалната артерия до двете артерии на стъпалото, като по този начин заобикалят инфекцията и доставят кръвоток директно до най-малките артерии на стъпалото.


Следоперативното състояние на пациента е добро, той е с топли крайници, възстановено кръвоснабдяване на интервенирания крайник. Предстои активна рехабилитация и проследяване, както и продължително лечение на подлежащата инфекция.


През последните години

 

все повече зачестяват случаите на подобни заболявания при пациенти в по-млада възраст

 

Влияние за това оказва нездравословният начин на живот, високото кръвно, захарният диабет и тютюнопушенето. Не на последно място, разбира се, стои и слабо застъпената профилактика на подобни заболявания, както и късното им и навременно диагностициране.

Коментари