Публикация

Оплакванията от болки в гърба пак зачестиха и изпращат пациенти при нас

Оплакванията от болки в гърба пак зачестиха и изпращат пациенти при нас

Болките в гръбначния стълб са една от най-честите причини за оплаквания сред пациентите. Те ги карат да търсят консултация с лекар, посочи началникът на Неврология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Иво Мильотев.

Тенденцията е трайна 

Според него се запазва тенденцията най-големият брой пациенти, постъпващи, диагностицирани и лекувани в отделението да са тези с вертеброгенни болкови синдроми, локализирани в различни сегменти на гръбначния стълб. Средно те са около 65 % от преминалите пациенти. Най-честите оплаквания са за появили се болки в кръста – едностранно или двустранно, които веднага или след различно дълъг период от време е възможно да обхванат седалищната област и единия или двата крака. При всеки от тях са извършени високоспециализирани медицински изследвания - скенер, ядрено-магнитен резонанс и ЕМГ с цел прецизиране на диагнозата и назначаване на индивидуално лечение.

Кои са най-честите предпоставки за оплаквания на пациентите

Най-честите рискови фактори за появата на вертеброгенни болкови синдроми са свързани с работата – тежък физически труд, повтарящи се навеждания, вдигания, бутания, вибрации, остри травми. Сериозна предпоставка е и необходимостта от трудови обезщетения и наближаващата пенсионна възраст, а е възможно заболяването да се появи и като усложнения след прекаран COVID-19.


Лечението е консервативно – с медикаменти и рехабилитация, и оперативно, ако има показания за него. Част от терапията включва покой на легло при остро настъпилите или обострени болки за период от поне 2 до 7 дни.


Медицинската рехабилитация трябва да започне в най-ранния стадий на заболяването и да премине при необходимост през различни фази – амбулаторна, клинична и санаториално-курортна. Прилагат се естествени физикални фактори - водолечение, калолечение и топлинни фактори, както и изкуствени като ниско- и високочестотни импулсни токове, диадинамичен ток.

Ето и препоръките на д-р Мильотев за профилактика на болките:

д-р Мильотев

 

При всички пациенти, страдащи от вертеброгенни болкови синдроми, е препоръчителен профилактичен режим – правилна стойка и работна поза, честа промяна на положението на тялото по време на работа, шофиране и други статични пози. Трябва да се избягват неблагоприятните метеорологични условия като охлаждане, претопляне и влага. Необходимо е да се редуцира наднорменото тегло, заучаване и практикуване на комплекс от лечебна физкултура.

Коментари