Публикация

Медът – сладко решение за всякакви проблеми

Преди две хиляди години гръцките атлети са се тъпчели с мед по време на тренировките за олимпиадата, тъй като сладкият продукт дава енергия.


Медът съдържа глюкоза и фруктоза, които произвеждат огромни запаси от гликоген в черния дроб.

Важен фактор за постигане на издръжливост е да се поддържат стабилни нива на кръвната захар, тъй като хората с най-добрите гликогенови депа се уморяват по-малко и постигат по-добри резултати.

Една чаена лъжица мед има 22 калории, а същото количество захар - 15. Медът обаче е много по-ценен и зарежда мозъка в рамките на минути, тъй като съдържа почти равни части глюкоза и фруктоза.

Една лъжица непреработен мед преди лягане може да поддържа функцията на мозъка.

Фруктозата се съхранява като енергийни запаси в черния дроб, готови за подхранване на мозъка през нощта.

Мозъчна активност не спира по време на сън - тя е постоянна и изисква постоянно зареждане с енергията.

Смята се, че Хипократ, бащата на съвременната медицина, е ял мед всеки ден и го е използвал за лечение на рани и сифилис. Медът стимулира имунната система и има антибактериален ефект вътрешно и външно, помагайки на организма да се лекува.

Доказано е, че пчелният продукт е полезен за лечение на херпес, пародонтоза, инфектирани язви на крака, псориазис, екземи и болки в ставите при артрит.

Медът може да се използва и за лечение на симптоми на понижен имунитет - като умора, повтарящи се инфекции, алергии и настинки.

Той съдържа набор от витамини, минерали, аминокиселини и биофлавоноиди, които поддържат имунната система. Няколко супени лъжици мед дневно могат да подобрят съня, което също подпомага на имунната система.

Медът има леко слабително действие и е особено подходящ при запек, свързан с процесите на стареене, и при подуване на корема, причинено от диета, богата на обработени храни и бедна на пресни плодове и зеленчуци.

Сладкият продукт е и диуретик, което премахва излишната вода от тъканите и ставите. Това може да донесе облекчение на страдащите от възпаления във всяка част от тялото.

" }-->

Коментари