Публикация

Избелване на зъби - процедура и съветите на експерта

Избелване на зъби - процедура и съветите на експерта

Д-р Йорданка Панайотова


Зъбното избелване стана една от най-често търсените процедури. Вече е възможно да бъде удовлетворен стремежът на хората за все по-бели зъби и по-красива усмивка. Избелващите продукти се прилагат както в домашни условия, така и в лекарските кабинети. Домашните системи за избелване влизат в състава на пасти за зъби, ленти, вода за уста, дъвки и др. Те обаче трудно биха могли да променят с повече от един тон белия цвят на зъбите. Особено при хроничните пушачи и хората, които пият много чай и кафе. Пушачите, например, имат характерно, тъмно оцветяване, което не се приема добре от хората. Наблюденията показват, че при използването на т.нар. алтернативни продукти като тези за нагряване на тютюн или вейп продуктите (известни още като електронни цигари), тези тъмни налепи са минимизирани или не се наблюдават поради липсата на катрани, които оцветяват много упорито.

Ежедневното пиене на повече от 2-3 чаши чай и кафе също дава сериозно отражение върху основния цвят на зъбите

Това се случва независимо от упоритото четкане с ръчна или електрическа четка. В тези случаи ниско концентрираните продукти за домашно избелване са препоръчителни по-скоро за поддържане на вече избелените зъби. Основната промяна в цвета на зъбите се постига при професионално избелване от дентален лекар. До постигане на желаната белота може да се наложат няколкократни апликации. В рамките на една визита са препоръчителни не повече от две апликации от избелващия гел с времетраене по петнадесет минути. При много тъмни зъби се налага повторна визита, понякога трета, до постигане на желания искрящо бял цвят.

Професионалните избелващи системи, които съдържат високо концентрирани избелващи агенти

могат да променят трайно с два или повече тона основния цвят на зъбите. Високи концентрации на хидрогенен пероксид и карбамид перкоксид успешно и безвредно избелват зъбите. Това обаче задължително се извършва от професионалист.


Преди да се пристъпи към избелването в дентален кабинет е необходимо отстраняване на зъбен камък и плака за постигане на чисти зъбни повърхности и качествен резултат. Ако венците са възпалени и кървят, се налага тяхното лечение и оздравяване. Ако има нелекувано възпаление, процедурата по избелване не само няма да бъде ефективна, но може и да задълбочи проблема. Концентрираният пероксид изисква поставяне на венечна бариера, която да ограничи продукта в рамките на зъбите и да попречи на просмукването му към венеца. При възпалени венци бариерата не може да се адаптира, материалът преминава към венците и предизвиква силна болка, зачервяване, дори може да се стигне до трайно увреждане при некомпетентно избелване.

Освен здрави венци е важно да не се пропусна и нелекуван кариес или пулпит

(възпаление на зъбния нерв), тъй като иначе безвредният активен агент може да го възпали и да задълбочи кариеса. Ето защо по време и след прилагане на избелващия продукт пациентът може да изпита силна болка на определени места. Друг страничен ефект при избелването е повишената зъбна чувствителност, която се наблюдава при 15-75 процента от пациентите. Тя може да се дължи на тънък емайл, увредени зъбни шийки и др. Ако няма гореспоменатите проблеми, тази сензитивност е напълно обратима и преминава в рамките на часове до дни. Нови изследвания показват, че има и други рискове, като поява на грапавини, деминерализация на емайла и неприемлива промяна в цвета на пломбите.

Зъбното избелване е динамичен процес, който включва дифузия на избелващия продукт в зъбните тъкани

Съвременните изследвания доказват, че когато се следва протоколът, избелването е напълно безвредно и ефективно. Новите продукти са фокусирани върху оптимизиране и намаляване на зъбната чувствителност и върху трайността на избелването.


Източници:
Carey, CM. Tooth Whitening: What We Know. 2014
Yildirim, Esra. Effects of Different Over-the-Counter Whitening Products. 2022

 

д-р Йорданка Панайотова
Пародонтолог
Хоноруван преподавател
катедра „Пародонтология“ МУ - София

 

Д-р Панайотова завършва Стоматологичния факултет на МУ - София с отличен успех. Защитава специалности по Обща стоматология и Научна медицинска информация. През 1995-2000 г. работи като специалист в Юниордент. След основаването на катедра „Пародонтология“ във ФДМ - София, през 2000 г., печели конкурс за хоноруван асистент, където преподава и досега.


Интересите ѝ са насочени предимно към хирургичното пародонтално лечение и има големи успехи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа, като е завършила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо обучение при известния д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лечението.


През 2016 г. завършва специалност, „Модерни технологии при лечение на пародонтални заболявания“ в University of Genoa.


През 2018 г. д-р Панайотова влиза в екипа на Клиниката по имплантология на ЕО ДЕНТ, където прилага професионалните си и квалифицирани умения в лечението на гингивити и пародонтити, за което е избрана за Лекар по дентална медицина за 2021 г.

 

Коментари