Публикация

„Отворени врати”: Десетки прегледани безплатно от дерматолозите на ВМА

„Отворени врати”: Десетки прегледани безплатно от дерматолозите на ВМА

Близо 70 души се консултираха със специалистите от Клиниката по дерматология на ВМА в рамките на кампанията за безплатни прегледи за псориазис.

Псориазисът засяга най-често кожата по лактите, колената, окосмената част на главата и слабините

като при пациенти с по-тежко протичане, може да обхване и областта на корема, гърба, бедрата.

Тук говорим за едно социалнозначимo кожнo заболяванe, което оказва негативно влияние върху качеството на живот на пациентите и заради това бива сравнявано с други тежки хронични заболявания, като диабет, сърдечносъдови заболявания, онкологични и психични болести

- казва доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология.


Да потърсят адекватна помощ, в рамките на три дни, дойдоха пациенти от различни възрасти от цялата страна.


Имаше хора, които са с псориазис от много години, но по една или друга причина не се повлияват от назначената им терапия. Имаше и такива, за които заболяването е ново. Четирима от тях споделят, че се е появило

след преболедуване от COVID-19

За нас това не е изненада, защото наблюденията ни през последните 2 години инфекцията влошава кожния статус на нашите пациенти, подчертава специалистът.


„Доверието в нас от страна на пациентите се базира на дългогодишните традиции, които имаме в лечението на тази болест. Нашата клиника е най-високо специализираният център за борба с псориазиса в страната. Разполагаме с най-модерния сектор за фототерапия, която е „златен стандарт” за лечение. При недостатъчна ефективност и наличието на ставна симптоматика“, се прилага системна терапия, подчертава специалистът.

Неправилно лекуваният или изобщо нелекуван псориазис може да доведе до псориатичен артрит

до засягане на значителна част от кожата на пациента, което е предпоставка за развитието на инфекции и достигане на животозастрашаващи състояния.

 

Коментари