Публикация

Общопрактикуващите лекари отказват да преговарят с касата

Експертната група за преговори по НРД 2011 в частта първична извънболнична медицинска помощ прекрати днес „преговорите” със здравната каса за новия рамков договор.


Това съобщи Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, като уточнява, че НЗОК не желае, както и досега не е желаела, да извършва каквито и да е промени в Националния рамков договор и приложенията към него, които биха довели до подобряване на работата на лекарите и състоянието на пациентите.

„Като ползва юридически хватки и псевдомедицински доводи, касата изрично отказа да подобри работата по диспансерното наблюдение, профилактиката и ежедневната дейност в кабинета”, изтъква сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според него основните усилия на „преговарящите” от страна на НЗОК, които са били зависими служители, без право на собствено мнение и глас, са били „насочени към намаляване на финансовите средства чрез въвеждане на усложнени бюрократични процедури”.

„Поведението на представителите от касата - липса на всякаква чуваемост и липса на вникване в смисъла на предложенията и идеите, представени от нас, доведоха до прекратяване на преговорите”, уточнява НСОПЛБ.

От сдружението изразяват недоволство от Управителния съвет на Българския лекарски съюз, който според тях „за пореден път приложи утвърдената си вече практика на непоследователни действия и некоректност в отношенията, като не изпълни поетите писмено ангажименти и предаде интересите на ОПЛ”. Според общопрактикуващите лекари БЛС е договорил с НЗОК текстове зад гърба на експертната група и в ущърб на пациентите.

„За пореден път Националният рамков договор, ако бъде приет, ще бъде не договор между партньори, а диктат на здравната каса, подкрепен от Управителния съвет на лекарския съюз”, допълва в позицията си сдружението на общопрактикуващите лекари.

Коментари