Публикация

Проф. Тодор Кантарджиев: Ще има настъпление на грип A, пикът ще бъде март

Проф. Тодор Кантарджиев: Ще има настъпление на грип A, пикът ще бъде март

Предполага се, че у нас ще има настъпление на грип A, пикът ще бъде през март. Това каза заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев. Той напомни, че респираторните инфекции се разпространяват най-вече когато времето е студено. Причината е, че тогава кръвнините съдове на носа се свиват и до там не достигат бели кръвно клетки, които носят имунитета и защитата. Освен тога по това време на годината много хора се събират на едно място в затворени помещения. Освен това от студеното време.

 

Предполага се, че грипният щам в Европа ще е АH3N2, защото той бе разпространен в Австралия през зимата в Южното полукълбо. Вече има доказани случаи в Скандинавия и Великобритания.

 

Проф. Кантарджиев добави, че сега е моментът да се имунизират хората. Той напомни, че тези над 65 г. могат да ползват безплатни ваксини по държавна програма.

 

По думите му има случаи на подварианта на коронавируса BQ1 в България, като вариантът се очаква да доминира след Нова година в Европа. Той не протича толкова тежко, колкото предишните варианти

"Важното е, че не е толкова смъртоносен. Сегашната ваксина също защитава от този вариант. Не се прекарва тежко ковид, по-лек е вирусът. Има починали, защото късно се търси медицинска помощ", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Той обяви, че има нова комбинирана ваксина срещу коронавируса, която е създадена в Австрия. Тя защитава от всички досега известни варианти. Според него е добре хората, които до сега не са се имунизирали да си я поставят.

Коментари