Публикация

Ще забрани ли ЕС употребата на цигари за хора, родени след 2009 г.?

Ще забрани ли ЕС употребата на цигари за хора, родени след 2009 г.?

Все повече държави обмислят мерки, с които да се мотивират младите хора изобщо да не започват с пушенето. Испанската неправителствена организация за обществено здраве NoFumadores например поиска в средата на август от Европейската комисия да въведе мерки, с които да „спаси новите поколения от пристрастяване към тютюна“.

 

Става въпрос за въвеждането на забрана за продажба на тютюневи и никотинови изделия на граждани на Европейския съюз, родени след 2009 г. Поискана беше също така и забрана за рекламирането им в аудиовизуалните продукции и социалните медии. Направено бе и предложение да бъдат създадени национални паркове без тютюн и цигарени угарки.

 

За да бъде разгледан този иск в Брюксел, е необходимо през следващите шест месеца да бъдат събрани в негова подкрепа над един милион подписа от поне седем държави-членки. Ако Комисията реши да приеме закон за ограничаване на достъпа до тютюневи изделия, тя ще последва стъпките на Нова Зеландия, чието правителство въведе план за „нация без тютюнев дим“ миналия декември.

 

Според последните данни на Евростат 18,4% от населението на ЕС на възраст 15 или повече е пушило цигари ежедневно през 2019 г. За България тази цифра е 29%, което ни нарежа на челно място. След нас са Гърция (23,6%) и Латвия (22,1%). Най-нисък дял има в Люксембург (10,5%), Финландия (9,9%) и Швеция (6,4%).

 

Същевременно тютюнопушенето е отговорно за всеки пети случай на онкологично заболяване в ЕС. Повече от половината от тях са рак на белия дроб, който през 2020 г. е причинил смъртта на 257 000 европейци.

 

На фона на предложенията за забрана на цигарите, алтернатива за пристрастените към пушенето остават т.нар. бездимни устройства. Редица проучвания показват, че те намаляват риска от появата на някои опасни заболявания, характерни за пушачите.  

 

Източник: https://www.euronews.com/my-europe/2022/08/24/spanish-ngo-pushes-for-europes-first-tobacco-free-generation

 

Коментари