Публикация

Търговците на едро отговарят: Не задържаме лекарства в складовете си

Търговците на едро отговарят: Не задържаме лекарства в складовете си

Членовете на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) не задържат лекарства в складовете си. Това каза Оля Василева, директор на БАТЕЛ, цитирана от Dariknews. Дори и сред някои търговци на едро да има такава практика, то те не са част от асоциацията и е редно институциите да направят проверки, допълни тя.

 

По рано днес заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов каза пред журналисти, че има данни, според които търговци на едро умишлено задържат лекарства в складовете и това е една от причината за недостиг на някои медикаменти. Василева посочи, че по време на днешното заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването Златанов не е споделял информация за задържане на лекарства в складовете.

 

Искането на аптеките да знаят какви са наличностите в складовете на едро Василева коментира, че Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти е достатъчно прозрачна, така че да дава реален достъп на институциите да знаят за кои лекарства е възможно да има недостиг. Ние ежедневно докладваме наличностите в Изпълнителната агенция по лекарствата и от агенцията във всеки момент могат да видят къде какви наличности има, не знам защо и аптеките искат да „виждат“, добави Василева. По думите ѝ е възможно даден търговец на едро да снабдява една аптека с определен медикамент, но да не предоставя същия медикамент на друга аптека заради няколко възможни причини – подписани определени договори, неизвършени плащания, коректност във взаимоотношенията.

 

Смятам, че ние работим добре като заинтересована страна във веригата за доставки, каза още Василева.  До следващата седмица ще изработим разумни предложения за работещи решения, добави тя.

 

В БАТЕЛ членуват националните дистрибутори „Софарма трейдинг“, „Фьоникс фарма“ и „Консумфарм“, като извън асоциацията има още двама национални дистрибутори, но търговците на едро с лекарства са над 300, посочи още Василева.

 

Личното ми мнение е, че ако наистина се осъществява контрол върху съществуващите електронни системи, ще имаме реален поглед върху наличностите на пазара, допълни Василева. Системата за верификация задължава аптеките, когато отпускат лекарство по лекарско предписание, да го отписват от системата. Ако всички аптеки го правят, ще имаме яснота къде отиват лекарствата и реални данни за пазара, каза още Василева.

Коментари