Публикация

Как лекарят да стане съюзник на разколебалия се пушач?

Как лекарят да стане съюзник на разколебалия се пушач?

По-важно от всякога е лекарите и фармацевтите експертно да подкрепят пациентите пушачи, особено, ако вече са се разколебали и се опитват да спрат. За много от медиците това е по-заден план, защото самите са пушачи, приемат тютюнопушенето като даденост и го пренебрегнат като рисков фактор.  Други са просто потънали в проблемите на здравната система и не насочват пациентите си към преосмисляне на този навик.

 

Истината е, че медиците могат да помогнат много в мотивацията на пациентите да откажат цигарите. Дори минимален

разговор по темата от порядъка на 1-3 минути увеличава двукратно шансовете пушачът да се откаже

Съветът за отказване от тютюнопушенето е една от най-ефективните превантивни мерки. Доказано е, че още на 20-ата минута след спиране на пушенето започват възстановителните процеси в организма. Ако 9 души бъдат посъветвани експертно и получат професионални напътствия, шансовете са поне един да започне практически стъпки в тази посока. Това прави тази мярка една от най-ефективните профилактични интервенции за подобряване на общественото здраве. 

Разпространението на тютюнопушенето в България е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за съюза

29% от възрастното население, или един от всеки трима мъже, пушат всекидневно, сочат най-актуалните данни от Здравния профил на България, изготвен от Европейската комисия. Тютюнопушенето сред юношите (32%) също е причина за сериозно безпокойство – 38% от 15-годишните момичета у нас са пушили през последния месец, което е рекордно високо. При момчетата пушачите са 26%.

 

Тютюнопушенето е водещ предотвратим рисков фактор за разпространение на незаразните и хроничните болести в световен мащаб. Безспорен факт е, че сърдечносъдовите заболявания, ракът на белия дроб, хроничната обструктивна белодробна болест, туберкулозата, инфекциите на дихателните пътища, острият респираторен дистрес синдром са много по-често срещани при пушачи и пасивни пушачи. 

 

18% от всички смъртни случаи са причинени от тютюнопушене.  

 

По данни на New England of Medicine пушачите преболедуват коронавируса по-трудно, нуждаят се от интензивни грижи и апаратна вентилация 1,5 пъти по-често в сравнение с непушачите, а смъртните случаи при тях са 2,6 пъти повече.

 

Минималната лекарска консултация на пушача не изисква специализирана подготовка и може да бъде прилагана при всеки преглед и от всеки лекар. Тя включва:

  • Регистрация на статуса на пушенето при всеки преглед – настоящ пушач (брой цигари), бивш пушач, непушач;
  • Връзка на пушенето с повода за лекарската консултация;
  • Информиране за желанието за спиране на тютюнопушенето;
  • При декларирано желание – насочване към консултанти, кабинети в РЗИ за отказване от тютюнопушенето.

Повече практическа информация ще получите в ЕКСПЕРТЕН ФОРУМ ТЮТЮНОПУШЕНЕ предназначен за пулмолози, кардиолози, общопрактикуващи лекари и фармацевти. Част е от кампанията ДИШАЙ БЕЗ РИСК, която има за цел да привлече медицинските специалисти като партньори на каузата за отказ от тютюнопушенето. В него лекарите и фармацевтите ще научат още:  

  • Как се измерва мотивацията за отказ от тютюнопушене;
  • Какви типове пушачи има според класификацията на Фагерстьорм;
  • Кое е основното правило за отказ от тютюнопушенето и първите практически стъпки;
  • Как специалистът/фармацевтът да реагира според поведението на пушача до избрания момент за отказ;
  •  Какъв е механизмът на действие на Никотин-заместителната терапия (НЗТ) и какво е важно да се направи, преди да започне тя;
  • Специфика на трите форми на Никорет (спрей, трансдермален пластин и дъвка) и приложението им според типа пушач (равномерен, пиков и смесен).

Форумът поднася най-новите научни факти и световни терапевтични практики през призмата на водещи имена в съответните медицински области:

  1. Как да минимизираме рисковете от вдишването  - д-р Александър Симидчиев, пулмолог, началник на Функционалното отделение в Института на МВР;
  2. Тютюнопушене и никотинизъм – двете страни на едно криворазбрано удоволствие –  д-р София Ангелова, пулмолог;
  3. Прекратяване на тютюнопушенето - най-ефективната профилактична интервенция в клиничната практика -  доц. Магдалена Кондева-Бурдина, преподавател в Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтичния факултет при МУ - София;
  4. Как да спрем цигарите завинаги?  -  доц. Сотир Марчев, дмн, кардиолог, ръководител на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР; 
  5. Мотивационно интервю за отказване от тютюнопушенето - д-р Елена Иванова, психиатър от УМБАЛ "Александровска";
  6. COVID-19 и тютюнопушене - новите тенденции на Балканите -  проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация;  
  7. Практически подход към лечението на никотинизма - д-р София Ангелова, пулмолог.  

Коментари