Публикация

При кашлица задължително трябва да се установи причината

Проф. Петко Минчев, национален консултант по детска пневмология и фтизиатрия, в интервю за Хелт медия.


Проф. Минчев, какви състояния предизвикват кашлица?
Това е един симптом, който често се неглижира, въпреки че има своето сериозно диагностично и прогностично значение. Най-общо кашлицата се предизвиква от две големи групи залболявания – белодробни и извънбелодробни. Отделно можем да говорим за кашлица, предизвикана от възпалителни и от невъзпалителни заболявания.

Т.е. кашлицата не е самостоятелно заболяване, а само проява на заболяване?
Точно така е. Но при нейната проява задължително трябва да се установи причината, особено, когато кашлицата продължи по-дълго време. Защото освен по-добре познатите причини като пневмония и бронхит, причини за кашлица са и хроничните рино-синуити, хроничните фарингити, особено при децата, астмата и ред други състояния, при които пациентите могат да кашлят много дълго време заради първоначална недобра оценка на причината за състоянието им. За съжаление вече и туберкулозата не е толкова рядко заболяване, както се смята в масовото съзнание. А тя също причинява хронична кашлица.

А кои небелодробни заболявания могат да протекат с кашлица?
Напоследък се обръща внимание на т.н. гастроезофагеален рефлукс – връщане на стомашно съдържимо към хранопровода и съответно проникване в дихателните пътища. Кашлица се среща при диафрагмални хернии, обикновено при дами над 45 г., също при употреба на някои лекарства срещу хипертония. Хроничната сърдечна недостатъчност със задържане на течност в белия дроб също има кашлица.

Все пак през зимния сезон най-честата причина за кашлицата са по-баналните настинки и инфекциозни заболявания.
Дори една хрема, особено при по-малките деца предизвиква кашлица.

Какво трябва да е поведението ни при тези сезонни заболявания, протичащи с кашлица?
При всички случаи първоначално човек си купува някакъв сироп и това е напълно нормално. В момента има доста добри препарати, които са на разположение в мрежата. Напоследък се яви един нов сироп на билкова основа „Ен-Ти-Тус”, който също е много добър препарат. Могат да се използват и други препарати. Важното е всеки да следи състоянието си и при влошаване на симптомите в рамките на 24–72 часа, да потърси специализирана медицинска помощ.

Коя кашлица се определя като хронична?
Това е относително, но често се среща при пушачите. При тях дългогодишният им вреден навик уврежда всички 12 защитни механизма на белия дроб.

Пушачите могат ли да облекчат състоянието си със сиропи?
Разбира се, но преди всичко ги съветвам да спрат цигарите! Иначе по определението за хроничен бронхит, всяка кашлица повече от три месеца постоянно или епизодично, без постигането на терапевтичен ефект, се обявява за хронична. Тук говорим за страдание, което е започнало остро и се е хронифицирало. При пушачите този срок е многократно надхвърлен, защото много от тях кашлят с години. Често причината е ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест. Това заболяване е едно от най-сериозните предизвикателства пред съвременната медицина и в частност пред пулмологията.

Коментари