Публикация

Kампании учат пациенти за нови видове терапии и възможности за лечение (ВИДЕО)

Kампании учат пациенти за нови видове терапии и възможности за лечение (ВИДЕО)

В рамките на станалата традиционна конференция Pharma NextGen за първи път тази година се проведе конкурсът Hi Hybrid за иновативни и ефективни хибридни проекти. В частта, насочена към крайни потребители, се състезаваха седем проекта. Те впечатлиха журито с интересните си концепция и с реалните ползи, които са донесли за пациентите.

Претендентите (вижте видеото по-долу)

Агенция PR Play Ltd участва в конкурса с два проекта:

  • „Заедно за повече здраве“, ангажиран от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Като партньори на инициативата са привлечени Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз. Основната цел на кампанията е да се предвиди по-голям публичен ресурс за здравеопазване през 2022 г. Проектът е доста мащабен, със социологическо проучване, експертни анализи, 3 публични събития, много партньори, активна медийна кампания.
  • „Не се пречупвай (Вниманиe, чупливо)“, кампания в партньорството на Амджен България. Има за цел да повиши информираността по отношение на остеопорозата и възможностите за диагностика и съвременно лечение, както и да привлече общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от това заболяване. Лице на инициативата е обичаната актриса Марта Вачкова. В кампанията са използвани всички възможни комуникационни канали – телевизии, информационни и специализирани сайтове, хибридни събития, социални медии.

Агенция PR Care ЕООД също участва с два проекта:

  • „20-ият Герой“

Комуникационно-информационна кампания, посветена на редките болести. Реализирана от името на Националния алианс на хората с редки болести и Такеда България. Целта – осигуряване на адекватен и навременен достъп до диагностика и лечение на хората с такива заболявания, повишаване на обществената информираност. Кампанията е осъществена на няколко етапа. Поредица от постове в социалните мрежи, пациентски и лекарски интервюта в електронните, онлайн и офлайн медии. Заснет е 20-минутен документален филм, посветен на съдбата на хората с редки болести и лечението им – „Бреговете на надеждата“. Филмът е излъчен по БНТ1 в Деня на редките болести - 22 февруари 2022 г.

  • „Победи депресията“

Осъществен от екипа на PR Care със съдействието на Янсен България. Част от кампанията е хибридното събитие-дискусионно студио: „Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния“. Над 95% от активностите по кампанията и хибридното събитие са в онлайн пространството - новинарски сайтове, социални мрежи, телевизии, радиостанции със свои аналози и в интернет.


„ОПОЗНАЙ, ПЪТУВАЙ, ОБИЧАЙ“ е проектът, с който Сдружение „Асоциация на родители на деца с епилепсия“ се включи в конкурса. Основна му цел е промяна на стигмата при деца, младежи и хора с увреждания /приоритет епилепсия/, промяна в социалната интеграция и адаптация, в обществената нагласа и постигане на по-голяма информираност, чуваемост, отзивчивост към проблемите на целевата група – хората с епилепсия. Чрез този проект АРДЕ предлага иновативен комплексен модел за подобряване качеството на живот на тези пациенти, чрез създаване на действащ механизъм за сътрудничество със заинтересовани страни. За целта са предоставени индивидуални консултации и групова работа в посока идентифициране индивидуалните им нужди, стимулиране вземането на самостоятелни информирани решения, личностно формиране, консултации със сексолог, запознаване на децата и младежите с епилепсия с историческото наследство и природните забележителности в страната, както и с автентичните български занаяти и древни обичаи.


По време на конкурса беше дадена допълнителна гласност и на инициативата „Доктор онлайн“ на Федерация „Български пациентски форум“.  По време на COVID-19 пандемията е изключително важно пациентите с хронични заболявания да имат достоверна информация от своите лекари, предоставена на достъпен за тях език. Три пъти в седмицата лекари от различни специалности участват в тв онлайн здравно предаване и отговарят на предварително зададени въпроси на пациенти с хронични заболявания.

„Чрез този проект дадохме на пациентите достоверна информация и им вдъхнахме спокойствие, че Ковид е заболяване, с което хронично болните пациенти могат да се справят, когато се диагностицира навреме“, казват от Федерация „Български пациентски форум“.

В конкурсната програма на тазгодишното издание на конференцията беше представена и успешно реализираната кампания „Една мечта, една цел!“ на PR Агенция Ив. Целта на инициативата е повече български мъже в репродуктивна възраст да направят спермограма, за да бъде оценена тяхната репродуктивна способност. В продължение на два месеца са проведени безплатни изследвания в Cпeциaлизиpaнaта бoлницa зa aĸтивнo лeчeниe пo aĸyшepcтвo, гинeĸoлoгия и peпpoдyĸтивнa мeдицинa „София“. Таргетната група обхваща представители на силния пол на възраст от 18 до 50 години, при по-голямата част от тях е констатирано, че не правят разлика между репродуктивно и сексуално здраве.


Месец преди старта на изследванията от ПР агенцията организират участия в радиа, онлайн и тв медии на VenZy, лице на кампанията, и специалистите на Инвитро клиника „София“, за да разяснят целта и важността на инициативата. Освен интервюта, платени участия, радио реклама за събитието, са направени публикации в социалните мрежи, както и научни статии. 


Надпреварата бе доста оспорвана, а изборът труден, поради високото качество на всички проекти в конкурса, споделиха от журито.


Кои са финалистите – вижте във видеото по-долу.

Коментари