Публикация

Кератоконус засяга младежи, роговицата се деформира като конус

Кератоконус засяга младежи, роговицата се деформира като конус

Заболяването кератоконус стана популярно в последните години. Дължи се на деформация на роговицата, която постепенно изтънява. Получава се неправилен роговичен астигматизъм, а очилата и контактните лещи не могат да коригират зрението. Роговицата расте напред поради по-голяма еластичност и добива формата на конус, откъдето е и името на заболяването.

 

Проблемът  започва в млада възраст, на около 15 г., а причините са генетични до голяма степен. Дължи се на вътрешни механизми в стромата на роговицата, поради които се нарушава синтеза на колаген.

 

Възможно е  да се проведе специална лечебна манипулация крослинкинг. Състои се от накапване в окото на рибофлавин, като след това роговицата се облъчва с ултравиолетова светлина. Процедурата спомага за създаване на нови колагенни връзки.  

Състоянието не е от най-редките, свързано е с наследствено обременяване

Трябва да се има предвид и да се обърне внимание, за да се диагностицира навреме в тийнейджърска възраст. Тогава на пациента може да се помогне.

 

Засегнатите почват да губят остротата на зрението. Повишават за малък период от време рязко диоптъра и когато роговицата се измери, установяваме, че е изтъняла. Този процес продължава и може да настъпи влошаване. Добрата новина е, че благодарение на новите технологии, има начини да се диагностицира навреме.

 

Прегледът при опитен специалист е наложителен, когато има рязко и необяснима промяна в зрението, която не може да се коригира с очила, трябва да се отиде на квалифициран специалист за прецизна диагноза. 

 

При кератоконус пациентите стават късогледи и имат силно изразен астигматизъм. Нарушава се зрението както надалеч, така и наблизо. Когато обикновеният преглед при очен лекар не може да спомогне за подобряване на зрителната острота, когато има проблеми и зрението не може да се коригира нито с контактни лещи, нито с очила, трябва да се направят по-задълбочени изследвания за да се установи истинската причина.

 

За щастие вече има нови апарати, технологии, които помагат да се установи с голяма точност състоянието на роговицата. 

Коментари

Мойто момче! До кога един Очен лекар ще гледа на човешкото око на парче?

Вземи да да изучиш занаята та да знаеш кога какво става в едно око! 

Запознай се с новите технологии в Офталмологията! Защото от Вашите ГЛУПОСТИ вече ми се повръща!

Те вече са стари! Ама за Вас са все още неизвестни!

Явно със знанието за половината Офталмология!
Офталмолог не се става!

Ако ще и 6 пъти да те кръщават за Експерт!