Публикация

Над 150 медици дискутират иновативни терапии на Есенните  алергологични дни в Пловдив

Над 150 медици дискутират иновативни терапии на Есенните  алергологични дни в Пловдив

Есенните  алергологични дни, които  традиционно събират членовете на Българското дружество по алергология (БДА), започват утре - 10 ноември 2022 г., в Пловдив и ще продължат до 13 ноември 2022 г., съобщи проф. д-р Мария Стаевска, дм, председател на БДА и началник на Клиниката по Алергология към Александровска болница.

Алергологичните дни се провеждат 2 пъти в годината

- през есента и пролетта и професионалната общност  има възможност да разисква не само новостите в медицината и науката, но също така и да поставя наболели въпроси, пред които са изправени лекарите.

 

Във форума ще вземат участие  повече от 150 лекари алерголози, имунолози, педиатри, УНГ специалисти, дерматолози, пулмолози, медицински сестри и медицински специалисти от цялата страна. 

Участниците ще се запознаят с иновациите

в областта на лечението на наследствения ангиоедем, при което се заблязва бум на нови терапии. И макар това да е рядка болест, от която у нас страдат около 120 души, а 90 от тях са обхванати от специалистите, то представлява риск за живота на пациентите. Съвременните лекарства изцяло променят живота на болните, защото осигуряват много по-добра грижа и спират пристъпите на заболяването, обясни проф. Стаевска.

 

Алергичните ринити са друга тема, на която ще бъде отделено сериозно внимание на конференцията в эПловдив. Това е най-честата алергична болест и една от най-честите хронични, посочи председателят на БДА. От началото на 20-и век тя е увеличила честотата си 250 пъти.

 

Възможностите за лечение на бронхиалната астма и особено на тежките форми ще бъдат също представени на форума. Най-често болестта се проявява в детска възраст. Много добър контрол се постига благодарение на съвременните инхалатори, но при 5% от случаите те не дават желания резултат и пациентите продължават лечението си с кортикостероиди, но те дават странични ефекти, посочи проф. Стаевска. От няколко месеца е налице последната иновация в лечението - нов четвърти биологичен препарат, от който болните се повлияват чудесно.

 

И тази година БДА в рамките на конференцията

ще проведе интердисциплинарен симпозиум,

който този път ще е съвместно с гастроентеролози и ще обсъжда темата за глутеновата ентеропатия.

 

Проф. Стаевска ще направи презентация "Непоносимост към хистамин: има ли такава болест". 

БДА с инициатива “Засади дърво!”

Преди началото на конференцията членовете на дружеството организрат от 16 ч. близо до хотел «DoubleTree by Hilton» инициативата “Засади дърво!”. Дърветата са най-устойчивият и екологичен начин за намаляване на въглеродния отпечатък и чрез инициативата за осигуряване на чиста околна среда изразяват своята съпричастност към опазването й. Намаляването на въглеродните емисии има отношение към респираторното здраве, с което сме професионално ангажирани, изтъкна председателят. 

 

Програмата на конференцията - вижте в прикачения файл.

Прикачени файлове

112022-BDA.pdf

Коментари