Публикация

Съвместна операция на травматолози от ИСУЛ и съдов хирург от НКБ ще позволи на мъж да живее без болка

Съвместна операция на травматолози от ИСУЛ и съдов хирург от НКБ ще позволи на мъж да живее без болка

Интервенцията е изключително рискова, тъй като пациентът е с карцином на ларинкса, на белия дроб и с туморна метастаза, прораснала към коляното

 

Съвместен екип от травматолози от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, начело с проф. д-р Пламен Кинов, и съдовият хирург д-р Николай Величков от Националната кардиологична болница, извърши вчера рядка и изключително рискова операция на пациент, при който беше отстранено бедрото и част от коляното, а на тяхно място беше поставена мега протеза.

71-годишният пациент е с карцином на ларинкса и на белия дроб

В началото на годината се оказва, че има туморна метастаза и в единия крак. В резултат на злокачественото образувание в крайника получава счупване на бедрото и от април месец тази година е неподвижен и на легло. Целта на операцията е да му позволи да се движи и да живее без болка.

„Операцията е изключително рискова. От една страна, са двата карцинома, които много утежняват състоянието на човека. От друга – при образните изследвания установихме, че туморът е прораснал към съдово нервния сноп на коляното и затова се нуждаем от съдов хирург, за да го освободим безопасно и без излишен риск“, обяснява проф. д-р Кинов.

При операцията се отстранява цялата метастаза и прилежащата кост и се заменя с мега протеза

– имплант изработен, за да замести липсващото бедро.

 

„В случая, поради това, че метастазата беше близо до коляното, извършихме едновременно отстраняване на засегнатото дистално бедро и смяна на коленната става. Операцията мина без проблеми и инциденти, пациентът ще може да ходи отново още от днес“, обнадежден е опитният травматолог, който не за пръв път изправя на крака пациент, за който медицината е изглеждала безсилна.

 

Повече от месец проф. д-р Пламен Кинов, който е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, и екипът му са се готвили за сложната операция.  В момента състоянието на 71-годишния мъж от София е добро и специалистите от Клиниката по физиотерапия и рехабилитация правят първи опити да го раздвижват.

 

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД

Коментари