Публикация

По празниците животоспасяващите лекарства свършват в аптеките?

Проблемът с осигуряване на животоспасяващи лекарства е много голям. Това съобщи Антон Вълев от Националната аптечна колегия.


Вчера стана ясно, че до края на годината някои аптеки ще спрат да работят с рецепти за лекарства, заплащани от НЗОК. Причината е, че касата още не се е разплатила за медикаментите, отпуснати през октомври.

„Проблемът е много голям. Очакваме около Коледа и Нова година в аптеките почти вече да няма животоспасяващи лекарства. Причината е, че тези лекарства са много скъпи. Аптеките не получават за тях абсолютно нищо, за да ги отпускат на гражданите, а Националната здравноосигурителна каса просто няма пари да ги плати.

До момента здравната каса излезе само и единствено с едно изявление на своя сайт, което всъщност е изключително притеснително и доказва нашите опасения от цялата година до тука. Това съобщение казва, че всички дължими плащания от тази година са приключили и оттук нататък касата ще се изплаща чак с парите от държавния бюджет 2011”, поясни Антон Вълев пред БНР.

Коментари