Публикация

Д-р Маджаров: Има опити на заобикаляне на НРД от страна на здравната каса

Д-р Маджаров: Има опити на заобикаляне на НРД от страна на здравната каса

Вчера от БЛС са настояли за оставка на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет д-р Александър Златанов. Причините са както и през миналата година - същите проблеми, същите опити за заобикаляне на подзаконовите нормативни актове, какъвто е Националният рамков договор. Това каза пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

"Законът за здравното осигуряване постановява, че средствата, които се събират от здравноосигурителни вноски, се разходват през колективно договаряне. Те вече стигнаха над 6 млрд. - половината от тях са медицински дейности, които трябва да бъдат договаряни и това договаряне не е едноактен процес, не е подписване на един рамков договор, а целогодишен процес, в който ние сме разписали етапи, в които ние трябва да се срещаме, не само да преговаряме", обоснова искането д-р Маджаров.

Сред причините за напрежението между двете страни е липсата на комуникация. ОТ БЛС настояват за среща от края на август - до момента имат една единствена среща в кабинета на министъра по негова инициатива.

 

"Ние не се намираме във времената преди 20-30 години, когато един човек или двама определяха на кой окръг да изпратят апаратура или на кой да купят лекарства", припомни председателят на БЛС.

 

Сега има партньорски разговори между НЗОК и БЛС, като гарант на останалата част от обществото, заяви д-р Маджаров.

 

Около 50-56% са хората, които не пропускат годишните профилактични прегледи при личния си лекар - това са данните не само в анкетата на "Денят започва", толкова са и на Българския лекарски съюз.

"Моите наблюдения са, че в малките населени места хората са по-загрижени за своето здраве, те повече вярват на своя личен лекар и практически го използват почти за всичко - от храна до здраве", отбеляза д-р Маджаров.

Според него тези, които пропускат профилактичните прегледи са хора, активни в своя живот и не намират време за това.

Коментари