Публикация

На 14 ноември отбeлязваме Световния ден за борба с диабета

На 14 ноември отбeлязваме  Световния ден за борба с диабета

Засегнатите от захарен диабет тип 2 в света нарастват и България не е изключение от тази тенденция. 9,6 % от българите на възраст над  20 г. са развили захарен диабет – това сочат последните данни от направени проучвания. 580 000 – 73,9% са диагностицираните диабетици и 26,1% недиагностицирани - тези, които носят заболяването в себе си, но все още не знаят.

Тревожната статистика показва, че 9-12 на 100 000 деца също имат диабет тип 2.
В предиабетно състояние са 3,7%, което прави 222 000 души. Прогнозите са през 2025 година заболелите от ЗД да достигнат 11 – 14%.

 

Източник: IDF Diabetes Atlas 2021 – 10th edition: www.idf.org

Рискови фактори за развитието на захарен диабет тип 2

Затлъстяване -  категорично е установено, че наднорменото тегло е силно свързано с развитието на захарна болест. Колкото повече мастни тъкани има в организма, толкова по-резистентни на инсулин са тъканите. Но не всеки с това заболяване е с наднормено тегло;
Намалена двигателна активност - заседналият начин на живот е сред основните рискови предпоставки за развитие на захарен диабет тип 2.
Наследственост - рискът нараства, ако родител или брат / сестра е с тип 2;
Възраст - с възрастта хората намаляват своята двигателна активност, с което се увеличава и рискът те да заболеят от захарен диабет.
Некачественото и неправилно хранене - заедно с обездвижването и затлъстяването са едни от основните фактори за подмладяване на заболяването. Все повече млади хора страдат от преддиабет или вече са развили диабет.
Артериална хипертония - специалистите са категорични, че неконтролираното хронично повишено кръвно налягане над 139/89 (mm Hg) е свързано с повишен риск от диабет тип 2.
Дислипидемия -  високите нива на общия и на „лошия“ LDL-холестерол, както и на триглицеридите и ниските нива на "добрия" HDL-холестерол са свързани с повишен риск от неинсулинозависим диабет.
Синдром на поликистозните яйчници – касае жените, които имат това често срещано състояние, проявяващо се с нередовни менструални цикли, по-обилно окосмяване и затлъстяване - при тях рискът е по-висок.

Източници:
1. American Diabetes Assocoation: https://www.diabetes.org/diabetes/type-2 ;
2. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas Ninth Edition 2019.;
3. Gaede P. et al, Effect of a Multifactorial Intervention on Mortality in Type 2 Diabetes, N Engl J Med 2008;358:580-91;
4. Einarson TR et al., Prevalence of cardiovascular disease in type 2 diabetes: a systematic literature review of scientific evidence from across the world in 2007-2017, Cardiovasc Diabetol (2018). Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5994068/pdf/12933_2018_Article_728.pdf

 

Захарният диабет тип 2 води до засягането на микросъдовете и макросъдовете и навременното му диагностициране, както и правилното му и регулярно проследяване би предотвратило усложнения свързани с очите, бъбреците, сърцето, нервите и други органи и системи.

 

Тук, на страницата „Живот с диабет“, можете да намерите интересни и полезни материали, свързани с информация за заболяването, връзката му със сърдечно-съдовите и бъбречните заболявания, и относно препоръчваните промени в начина на живот на хората със захарен диабет тип 2.

 

❗️Включете се във виртуална дискусия, в която ендокриногът - доц. д-р Даниела Попова - началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ” и кардиологът - проф. д-р Сотир Марчев, дмн -  началник на Клиниката по кардиология към Медицинския институт на МВР, дават важни насоки за правилата, които трябва да следваме в ежедневието си, за да държим диабета под контрол. Имате възможност да зададете своите въпроси относно начина на хранене и двигателната активност при захарен диабет тип 2!

 

включи се в дискусията

Коментари