Публикация

Доц. Кунчев: Теориите на конспирациите са основен проблем за ваксинопрофилактиката у нас

Доц. Кунчев: Теориите на конспирациите са основен проблем за ваксинопрофилактиката у нас

В хода на COVID пандемията ваксинопрофилактиката пострада много и в цяла Европа се наблюдава спад на имунизациите срещу заболявания, като туберкулоза, хепатит В, полиомелит, морбили, рубеолоа, варицела, менигококови и пневмококови инфекции. Това обяви представителят на регионалния офис на СЗО д-р Сидхарта Датта по време на пресконференция. Той е гост на провеждащата се в София от 11 до 13 ноември Първа национална конференция по вакиснопредотвратими заболявания.

 

Форумът има за цел да бъдат обсъдени важни теми, като бъдещето на ваксинопрофилактиката в България, практическия опит на общопрактикуващите лекари, проблемите на националния имунизационен календар и др. Конференцията ще приключи с декларация, която да предложи решения на проблемите, които да бъдат следвани през следващата една година.

 

Доц. Ангел Кунчев, Главен държавен здраве инспектор каза, че по данни на СЗО през 2021 г. има около 1 млн. по-малко имунизирани деца. Според него ще има процес на наваксване, като целта за България е постигане на 95% покритие със задължителните ваксини. По тази начин ще се предотврати появата на ендемични случаи.

 

По думите му един от основните проблеми в момента е, че т.нар. теории на конспирацията намират много благоприятна почва в страната ни. Той отбеляза, че има силна антиваксърска вълна.

„Има хиперосведомени хора, които взимат решения на базата на пет прочетени статии в Интернет. Обикновено в социалните медии, като потърсиш информация за ваксините излизат 10 конспираторски материала срещу един, който почива на научни факти. Това създава неблагоприятна среда и колебания сред хората. Така че там ще бъдат насочени нашите усилия“, каза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор уточни, че няма сериозен проблем с реимунизациите на гражданите срещу дифтерия и тетанус. Спрямо възрастовите групи те се движат между 40 и 60 процента.

„Добре е покритието да бъде по-голямо, но един човек, получил вече 3-4 дози в живота си, е предпазен до голяма степен. Практиката показва, че дори при тези обстоятелства нямаме толкова много случаи на тетанус при нараняване, а при дифтерия досега няма никакви“, каза той.

Доц. Кунчев заяви, че очаква да получи предложения от педиатрите за това дали трябва да има промени в Националния имунизационен календар. Според него той трябва да се развива така, както напредва науката, защото излизат нови ваксини и има възможност да се работи с нови антигени. По думите му в момента българският календар е напълно съпоставим с тези в Западна Европа.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари

Благодаря за чудесната организация и възможността да получа нова информация за ваксинопрофилактиката . Поздравления  за организаторите, бяхте перфектни, успех и до нови срещи.

Конгресът е много полезен.Радвам се,че дори и дистанционно присъствам на него.