Публикация

Тромболизата лекува инсулт, но трябва да се приложи навреме

Тромболизата лекува инсулт, но трябва да се приложи навреме

Инсултът е заболяване, което се лекува успешно, но е необходима бърза реакция. Това посочи доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Света Анна“ в София по време на годишна среща между лекари и журналисти, организирана от фондация МОСТ.

Бърза реакция още при първите симптоми на инсулта

Шансът за излекуване и дори оцеляване при инсулта е в пряка зависимост от адекватната реакция. Още при първите симптоми на инсулт – изкривена гримаса на лицето, трудно или невъзможно произнасяне на думи, невъзможност да се контролира крайник, трябва да се извика Бърза помощ или пациентът да бъде закаран със собствен транспорт в най-близката голяма болница, където имат капацитет да обслужват подобни случаи.

 

Два от най-успешните методи за лечение на исхемичния инсулт (над 90% от пациентите са с такъв) са тромболизата и ендоваскуларната интервенция. Условието е пациентът да попадне при специалист по възможност 4 до 6 часа след първите симптоми. В болницата лекарите ще преценят, кое лечение е най-подходящо.

Какво представлява тромболизата

Тромболизата представлява вливане на лекарства в кръвта, като по този начин я разреждат, а тромбът се разтваря. Ендоваскуларният метод е по-специфичен, необходимо е повече време за реакция. До тромба, запушил важен кръвоносен съд в мозъка, се достига чрез специално устройство през аортата. По този начин кръвният съсирек може да се издърпа, изсмуче или да се вкара вещество, което може да го разреди.

 

Тромболизата е метод, който навлиза във все повече болници. Някои от пациентите обаче не са подходящи за тромболиза и тогава се мисли за ендоваскуларно лечение. За втория метод обаче е необходима по-сложна организация, определени специалисти и апаратура. Не всяка голяма болница разполага с тях.

Кога се мисли за ендоваскуларно лечение

При исхемичен инсулт винаги се започва с тромболиза, но ако това лечение не повлияе благоприятно състоянието на пациенти или пък са отчетени противопоказания, тогава се пристъпва към ендоваскуларно лечение.

 

Едно от най-важните условия да не се провежда тромболиза е, когато пациентът е вземал лекарства за разреждане на кръвта – антикоагуланти. Тогава тромболизата не бива да се прилага. 

 

При тромболизата в кръвта на пациента се влива медикамент, който повлиява кръвосъсирването в целия организъм. Така например при пациенти с COVID и остър инсулт, това се отразява благоприятно и на малките тромби в белия дроб, посочва доц. Калпачки. 

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари