Публикация

Със засаждането на дървета стартираха есенните алергологични дни

Със засаждането на дървета стартираха есенните алергологични дни

Националната алергологична конференция - есенни  алергологични дни, която се провежда в Пловдив между 10 и 13 ноември стартира с инициативата “Засади дърво!” като израз на съпричастност към опазването на планетата и намаляването на въглеродния отпечатък. Председателят на Българското дружество по алергология (БДА) проф. Мария Стаевска заедно със заместник-кмета на община Пловдив Георги Титюков, членове на алергологичното дружество от цялата страна и представители на общината засадиха японска вишня, тис, няколко кипариса и европейска копривка. Символизмът при засаждането на японските вишни сакура  е опазването на околната среда чрез съзерцание и постигане на хармония между човека и природата.

Климатичните промени действат върху бариерната защита и стимулират алергичните заболявания“, каза професор Стаевска при откриването на форума. Само за последната година у нас 13% от децата са с астма, а това е и в следствие на фините прахови частици във въздуха, който дишаме, и вън, и вътре в помещенията. 

 

Днес алерголозите в България говорят за справяне с алергичните заболявания, затова намаляването на въглеродния отпечатък от всяка човешка дейност е толкова важно.  Астмата и алергичните заболявания са едни от най-ярките примери как промените в начина ни на живот пряко влияят върху човешкото здраве.  Алерголозите и експертите по заболявания като астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, хранителна алергия са изключително ангажирани с проблема, защото си дават ясна сметка, че една от причините за епидемичното нарастване на алергиите са промените в начина на живот.

 

Кметът на община Пловдив Здравко Димитров изпрати поздравителен адрес до участниците в Националната алергологична конференция с благодарност „за всичко, което алерголозите правят“ за своите пациенти. На официалното откриване присъства и проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет, Пловдив, която е и участник в есенните алергологични дни.

 

 

Коментари